Det er ikke nogen skam at have menstruation

LMBU-konsulenter på besøg i skoleklasse i Arusha januar 2020
De tanzaniske skolelever, som konsulenterne besøgte, var meget åbne for at tale om deres følelser og oplevelser omkring køn og seksualitet (foto: Katrine Houler)

Nyt missionsprojekt skal hjælpe teenagepiger i Tanzania gennem puberteten. Stærkt at høre dem fortælle om deres problemer, fortæller LMBU-konsulent, der sidste måned besøgte landet

19/02/2020 / Karin Borup Ravnborg; kbr@dlm.dk

Blod, der løber ned ad benene, fordi der ikke er råd til at købe bind.

Drillerier og grove tilnærmelser fra drengene i klassen og skam over forandringerne i kroppen.

Det er nogle af de pubertetsproblemer, mange teenagepiger i Tanzania lever med til hverdag, og som to af LMBU's konsulenter fik et indblik i under et nyligt besøg i Arusha.

Oplysning om, hvad der sker i kroppen under puberteten

Kids-konsulent Janne Bak-Pedersen og Between-konsulent Katrine Houler var sidste måned i Tanzania for at mødes med samarbejdspartnere til LMBU's tre missionsprojekter for 2020.

På en skole i Arusha hørte de om et af projekterne, "Skolegang for piger", som går ud på at undervise skolebørn om, hvad der sker i kroppen under puberteten.

Samtidig uddeler man hygiejnebind til piger, så de ikke behøver at forlade skolen i skam, men kan fortsætte undervisningen.

Måtte sælge sig selv til en dreng for at få hygiejnebind

Det var virkelig en stærk oplevelse at høre pigerne i en klasse fortælle om de vilkår, de lever under, fortæller Janne Bak-Pedersen.

"Jeg var helt målløs over, at de turde sætte ord på deres problemer på den måde, og samtidig var det en kæmpe tillidserklæring til os, der kom udefra," siger den danske konsulent.

Mange piger fortalte om, at de ingen bind havde, og at det var flovt at skulle hænge de brugte klude til tørre, så andre kunne se det.

"Andre fortalte om piger, der havde solgt sig selv til sex med en dreng, fordi han så ville købe bind. Det er forfærdeligt at tænke på."

Fra skam til at være skabt i Guds billede

"Efter besøget hos pigerne var vi inde hos drengene. De havde allerede talt længe sammen, og vi oplevede en meget åben samtale mellem dem og præsten," fortæller hun.

En af drengene sagde: "Jeg anede intet om dette. Tak fordi I kom og underviste os."

En anden sagde: "Det er svært at skifte indstilling fra skam til at være skabt i Guds billede. Jeg har også været med til at drille pigerne, men det vil jeg stoppe med." 

Kirken kan være med til at bryde tabuer

Derfor giver det rigtig god mening, at LMU støtter kirkens arbejde med at oplyse om kvinders udvikling - både over for pigerne og drengene og i samfundet generelt, mener Janne Bak-Pedersen.

"Kirken kan være med til at bryde tabuer. Det tager lang tid at ændre holdninger, og kirken har et ansvar for at være med til det."

"Det, vi kan gøre, er at være med til at træne dem i at sige 'det' højt, tale om det, der føles skamfuldt, og lade pigerne mærke, at de er elsket af Gud og skabt sådan af ham."

---

LM's Børn og Unge hjælper jævnaldrende

Det ovenstående projekt er et ud af tre missionsprojekter, som LMBU støtter. Læs om dem alle her:

> "Leg med Temboline" (Børn) - hjælp til børnehavebørn i Kiabakari.

> "Jesus-tegneserier til børn i Tanzaia" (Juniorer og teenagere) - uddeling af Soma Biblias tegneserier til 50.000 børn.

> "Skolegang for piger" (Unge) - undervisning og støtte til piger i puberteten.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.