Cambodja hårdt ramt af coronasituationen

Unge på kollegiet til aftenandagt
Beboerne på LM's kollegier er ramt af epidemien. Flere er taget hjem for at hjælpe deres forældre, andre er på kollegierne, men frygter at gå ud. Billedet er fra før coronaepidemien ved en af andagterne på drenge- og pigekollegiet (foto: privat).

De kristne cambodjanere beder om forbøn for mad, sundhedshjælp og tryghed. Landet er hårdt ramt af corona, og det har også store konsekvenser for de mange, der mister arbejde eller må gå ned i indtægt på grund af få turister.

09/08/2021 / Nicklas Lautrup-Meiner nlm@dlm.dk

Corona har for alvor ramt Cambodja og påvirker de kristne i landet og LM’s arbejde markant.

Siem Reap-provinsen er lukket ned, og mange cambodjanske familier er økonomisk trængt og mangler mad eller sundhedshjælp

Skolerne har været lukket over hele landet siden marts - ligesom restauranter, butikker og kirker.

Vi kender ikke nogen, der ikke er berørt af situationen

”Vi kender ikke cambodjanere, som ikke er berørte af situationen. Folk mister arbejde eller er gået ned i løn,” fortæller Monica og Simon Kronborg, der bor med deres to børn i Siem Reap.

Siem Reap er en turistby nær verdens største tempelkompleks Angkor Wat, men på grund af corona er der ikke kommet turister til området i lang tid. 

Derfor er mange butikker, cafeer, restauranter og markeder lukket permanent.

Hver dag er der 20, der dør af corona

Coronaepidemien i Cambodja og Danmark er så forskellige, som noget kan være.

Hvor Danmark har kæmpet med corona siden foråret 2020, er Cambodja først for alvor blevet ramt dette forår.

Sommeren over har det daglige antal døde af corona ligget over 20, og tallet kan sagtens være endnu højere, gætter Sara og Jesper Hansen, der er ansat af LM til arbejde i hovedstaden Phnom Penh:

”Med en positivprocent på over 10 % i de gennemførte tests, må man formode, at der er et stort mørketal.”

Ligesom alle andre mangler de kristne mad og sundhedshjælp

De kristne i landet er også ramt, fortæller Hakon Christensen, der er pendlermissionær og i tæt kontakt med nogle af de kristne i Siem Reap-området, som LM samarbejder med:

”De fortæller mig, at de kristne har brug for forbøn. De mangler sundhedshjælp og mad, men også trøst, fordi der er en meget stor utryghed i befolkningen.”

Hakon Christensen skulle have været i Cambodja og undervise præster og menighedsledere i Siem Reap-området, men på grund af karantæneregler, og da man ikke kan samles hverken på bibelskolen eller til gudstjenester, er rejsen udskudt.

”Men de har resurser til at lave online gudstjenester, og der er aktivitet i bibelstudiegrupperne, fordi man må samles op til 15 personer,” fortæller han glad.

Meget af LM's arbejde i landet er sat på stand-by på grund af situationen

Situationen præger missionærernes hverdag meget, fortæller Simon Kronborg:

”Jeg kan ikke komme på evangelisationsture, komme i gang med evangelisationsprojektet uden for Siem Reap eller holde andagt og kurser på kollegierne.”

”Og jeg kan ikke skaffe skjorter til de børnekjoler, de syr på kollegierne, fordi det lokale marked er lukket,” tilføjer Monica Kronborg. 

Parret har dog mange andre opgaver, der fylder tiden, forklarer de.

Også hos kollegerne Sara og Jesper Hansen i hovedstaden Phnom Penh er hverdagen ramt.

”Premierministeren har udtalt, at 6. klasse og opefter tidligst åbner, når to millioner unge mellem 12-17 er vaccineret, og de kun lige begyndt på den aldersgruppe. De yngre elever er nok længere fra at starte. Det påvirker både vores arbejde på Daughters og Flame og vores børn meget.”

Vaccinationsprogrammet giver lys for enden af tunnelen

Der er dog lys i horisonten, for vaccinationsprogrammet går fremad i højt tempo.

Man regner med at have vaccineret 10 millioner voksne inden udgangen af året.

Ifølge Our World in Data er lidt over hver tredje færdigvaccineret, og yderligere 13,3 % har påbegyndt vaccination i skrivende stund.

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.