Vejledning skal forebygge seksuelle overgreb i LM

Kvinde, der græder
LM's nye vejledning skal forhindre overgreb og hjælpe offer og menighed godt videre, når overgrebet har fundet sted (foto: pikist.com).

Man skal sætte gode rammer, der forhindrer, at overgreb kan ske i LM's forsamlinger. Derfor har LM netop udgivet en ny vejledning på området

09/09/2020 / Nicklas Lautrup-Meiner nlm@dlm.dk

”Vi vil gerne sende et signal om, at der er nultolerance for seksuelle krænkelser i LM.”

Sådan begrunder generalsekretær Søren Skovgaard Sørensen en ny vejledning i forebyggelse af seksuelle krænkelser, som LM netop har udgivet.

Vejledningen For vores børns bedste – en vejledning i forebyggelse og håndtering af seksuelle krænkelser er en kraftig opdatering af en tidligere vejledning fra 2007.

Den nye vejledning tager højde for ny jura på området, de sociale mediers fremkomst, pressevejledning og den efterfølgende proces i menigheden.

Punkter, man skal være opmærksom på

Vejledningen indeholder svar på en række spørgsmål på området.

Der er svar på, hvem på en lejr der skal have en børneattest, hvordan man skal gøre, hvis man får en mistanke, og eksempler på, hvordan seksuel krænkelse kan foregå online.

Der er også en længere liste med punkter, som man bør være opmærksom på som lejr- eller klubleder for at forebygge overgreb - og også hvis overgreb sker.

Alle kan blive en overgriber

Martha Væggemose har været en del af det udvalg, der har lavet den nye opdaterede vejledning.

Hun er master i teologi og mission med speciale i netop seksuelle krænkelser i kirkeligt regi og mener, at alle potentielt set kan blive en overgriber.

”Måske er du sjælesørger på en teenlejr på et sårbart tidspunkt i dit liv, og en ulykkelig ung pige kommer ind til dig. Du føler, at I har noget til fælles, lægger en arm om hende, og hun søger din kropslighed på en måde, som vækker noget i dig, du ikke var forberedt på.”

Hun mener derfor, at enhver menighed bør lægge rammer til rette, der gør det så besværligt som muligt at begå et overgreb. Også selv om man har tillid til lejrlederen, sjælesørgeren, frimenighedspræsten eller en anden person.

Hjælp offeret og spørg til, hvordan hun/har har det

Når et overgreb er sket, anbefaler hun, at man som menighed tager hånd om offeret på samme måde, som man ville tage hånd om et menneske, der eksempelvis har mistet et barn.

”Det spørgsmål, der opstår hos mange, der har været udsat for et overgreb, er typisk, hvorfor ingen spørger til det,” siger hun og fortsætter:

”Vi må være hinandens medsårede.”

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.