LM støtter nyt selvhjælps-projekt i Dar es Salaam

Nyopdyrket agurkeplantage 75 kilometer uden for Dar es Salaam. Tearfund/DMRU-projekt 2020
Projektet består i at oplære fem udvalgte menigheder i diakoni i og omkring Tanzanias hovedstad Dar es Salaam. Herfra skal projektet udvikles, så flere mennesker bliver hjulpet til at løfte sig ud af fattigdom. Foto: Hanne Agerbo

"Fantastisk hvordan lokale kirker og lokalsamfund hjælper hinanden til at få bedre levevilkår," fortæller dansk missionær. Projektet støttes af Danida med knap 400.000 kroner.

11/09/2020 / Karin Borup Ravnborg; kbr@dlm.dk

"Før var der et stort, rodet krat rundt omkring kirken. Nu er der dyrkede marker med rodfrugter og agurker. Jeg har aldrig set så flotte agurker før i Tanzania!"

Begejstringen lyser ud af missionær Hanne Agerbo, når hun fortæller om et nyt projekt, hun har været ude at se opstarten af i en landsby 75 kilometer uden for Dar es Salaam.

Projektet har kun været i gang nogle få måneder, men lokalbefolkningen har allerede hjulpet hinanden med at rydde området omkring kirken og plante afgrøder, som kan give dem en indtægt og dermed bedre livsvilkår og en bedre fremtid.

Bibelundervisning skal vække ansvar og skabe forandring

Luthersk Mission har sat projektet i søen i samarbejde med den kristne nødhjælpsorganisation Tearfund, der allerede har rullet lignende projekter ud i store dele af Afrika.

Støtten fra Danida er søgt gennem Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, og der er bevilget en pulje på knap 400.000 kroner over en periode på tre år.

Den lutherske Kirke i Dar es Salaam Stift står selv for at give grundlæggende bibelundervisning i fem udvalgte menigheder om kirkens formål og rolle i samfundet.

Projektet indeholder også praktisk oplæring og vejledning i, hvordan man dyrker jorden og får mest muligt ud af de tilgængelige lokale resurser.

Bruger egne resurser til at løfte sig ud af fattigdom

Missionær Hanne Agerbo er meget imponeret over projektet efter at have været på besøg i et par menigheder sammen med stiftets kvindelige koordinator for diakoni, Mama Faraja.

Hun har set, hvordan det er med til at give den oplæring, der skal til, for at et lokalsamfund selv tager ansvar for at skabe forandringer.

"Der bliver ikke givet penge til dem, der deltager. De skal lære at bruge de resurser, de har. Det kan være et sted med mange sten, hvor de laver et stenbrud. Eller lerjord, hvor de lærer at lave mursten."

"De dyrker jorden og sælger afgrøderne på markedet - til fælles gavn for hele lokalsamfundet. På den måde oplever de, at det kan lade sig gøre at løfte sig ud af fattigdom."

Et godt udviklingsprojekt, der holder i længden

Meningen er, at projektet herefter skal spredes, så de, der har modtaget undervisning, efter tre år skal oplære andre i den praktiske hjælp til selvhjælp.

Det er en rigtig god måde at drive et projekt på, som holder i længden, mener Hanne Agerbo.

"Vi har set mange udviklingsprojekter herude, som nok fører en masse godt med sig, men når der ikke er flere penge, så falder det til jorden igen." 

"Det her projekt giver de mennesker, der er involveret, en stolthed over det, de kan udrette sammen. De kan se, at deres lokale samfund bliver beriget af det, og det er noget, der flytter noget," siger missionæren.

---

LM har haft missionsarbejde i Tanzania siden 1911.

> Læs her om LM's øvrige arbejde i Tanzania.

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.