Frederik får forkyndererfaring i Cambodja

Frederik Wind og en lokal oversætter
Frederik Wind (t.h.) giver sine noter til en lokal oversætter, nogle dage før han holder andagten ved gudstjenesten (foto: Thon Kong).

Frederik Wind blev sendt af sted som LM-volontør til Cambodja for at undervise i dansk og engelsk. Kort efter sin ankomst blev han spurgt af den lokale menighedsleder om at forkynde ved ungdomsgudstjenesterne

21/02/2020 / Nicklas Lautrup-Meiner nlm@dlm.dk

Man kan godt blive sendt af sted for at undervise i dansk og engelsk og ende med at være forkynder.

Sådan formede det sig i hvert fald for Frederik Wind, der sammen med sin kone, Malene, har været volontør for LM i Siem Reap i Cambodja siden sommeren 2019.

Hovedopgaven er undervisning af missionærbørn og engelskundervisning i menigheden, men efter kort tid spurgte kirkens leder, pastor Thon Kong, om Frederik Wind ville holde en forlænget andagt ved ungdomsgudstjenesterne i kirken.

Den 22-årige volontør holder også andagter på det kollegie, som LM støtter i byen.

Travlt liv for unge cambodjanere

Frederik Winds forlængede andagt er den eneste forkyndelse ved gudstjenesterne.

Gudstjenesterne er korte, for deltagerne har været på arbejde hele dagen, og der er mange andre aktiviteter i løbet af ugen, forklarer han:

”De unge går i skole om aftenen og arbejder om dagen for at have råd til studierne. Der er bibelstudie tre gange om ugen og en masse andre tiltag,” siger og tilføjer, at man er meget mere sammen som menighed, end han er vant til fra Danmark.

Stiller mange interesserede spørgsmål

Selv om mange af de unge er helt nye kristne, oplever han, at de har et stort kendskab til Bibelen og stiller mange gode spørgsmål.

Det gælder også på kollegiet, hvor der er sat en kasse op til spørgsmål omkring kristendommen.

”Der kommer tit meget centrale spørgsmål, som for eksempel: ’Hvordan ved I, at Gud eksisterer’. Jeg sørger for at gøre det tydeligt, at jeg svarer ud fra det, jeg ved, og at jeg ikke ved alt.”

Kristendom er ikke en intellektuel religion

Det er en vigtig pointe, at han ikke kan svare på alle spørgsmål, selv om han har været kristen i mange år.

”De møder jo mange af missionærerne, der måske har læst en masse teologi, og så kan de godt få den forståelse, at kristendommen er en meget intellektuel religion. Det er vigtigt, at de forstår, at det er o.k. at være en kristen, der ikke kan svare fra hoften på de centrale og dybe teologiske spørgsmål.”

Netop på spørgsmål om Guds eksistens måtte Frederik Wind, da også svare, at det kan man ikke vide:

”Men jeg har tillid til Jesus – også i de perioder, hvor jeg tvivler.”

Gud er stærkere end de onde magter

Frederik Wind får dog ikke kun lov til at give i sin volontørtid. Han modtager også:

”Jeg har aldrig rigtig gået op i, at Helligånden beskytter mig i den åndelige verden. Men det er et kæmpe vidnesbyrd for de kristne her i Cambodja. Den form for buddhisme, der findes her i landet, handler nemlig meget om forfædre og dæmoner.”

”Når Jesus taler om dæmoner, så er det svært for mig som dansker at forholde mig til det. Det er et gyserunivers, men jeg tror, vi forstår Bibelen dybere, når vi får dette med.”

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.