Personligt
Foto: Sithe fra Cambodja

Sithee mødte Jesus i en flygtningelejr

14/04/2016 / Kaja Lauterbach kl@dlm.dk

Cambodjanske Sithee har et minde fra den kristne undervisning, han modtog i flygtningelejren, nemlig en tegning af Jesus krop

Sithee hjælper til med at rydde op i Cambodja efter de mange krigsår, landet har været igennem. Han underviser også missionærer i sproget khmer og er aktiv i kristent arbejde.

Død og ødelæggelse fyldte barndommen

Hele Sithees barndom og ungdom var præget af død og ødelæggelse – fra amerikanske bombardementer, fra Pol Pots rædselsregime og fra vietnameserne, der fordrev det regime fra magten.

Til sidst flygtede han til området ved grænsen til Thailand. Her var der en række flygtningelejre, der blev kontrolleret af henholdsvis De Røde Khmerer, de cambodjanske regeringstropper og FN's fredsbevarende styrker.

Sithee mødte kristendommen i en af disse flygtningelejre. Her oplevede han, at flere mennesker blev døbt, og han modtog undervisning i den kristne tro.

Tilhørte stadig Satan i flygtningelejren

Lejren var delt op i to afdelinger: en for soldater og en for almindelige flygtninge. Sithee boede i den del af lejren, der var for soldater, men det var i afdelingen for flygtninge, at han hørte kristen forkyndelse.

Der var en flod, der gik igennem lejren. Den brugte de kristne til at døbe de nyomvendte i, så hele lejren kunne se, at folk blev døbt.

Forfædredyrkelsen fyldte imidlertid også meget i lejren, som den gør for stort set alle khmerer. Sithee fortæller, at det først var, da han vendte tilbage til byen Battambang i Cambodja i 1992, at han fandt Jesus. Der var der nemlig nogle kristne khmerer, der tog ham med i kirke.

”I lejren tilhørte jeg stadig Satan,” siger han.

Sithee har et minde fra noget af den undervisning, han modtog i flygtningelejren. Han sad og tegnede et billede af Jesu krop, men han ville ikke læse i ”bogen”, som han siger. 

Bevægede sig mod Jesus gennem alt, hvad der skete

Sithee beskriver selv tilbagekomsten til Battambang, som et tidspunkt i hans liv, hvor han intet havde.

Ingen familie, intet arbejde, og alt var håbløst, men igennem alle disse begivenheder har Sithee bevæget sig imod Jesus. Det vurderer LM's missionær i CambodjaHenrik Borch Jacobsen, der har mødt Sithee flere gange.

Kort tid efter Sithee var vendt tilbage til Cambodja, fandt han sin kone, Sombath, som lavede mad til ham ved en af de buddhistiske pagoder i byen.

De blev gift, og familien tæller nu også fire børn.

Redigeret uddrag af artikel bragt i Tro & Mission nr. 7/2016.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Andreas Kammersgaard Ipsen
Du og jeg lever hver især vores kristne hverdagsliv og forsøger på at leve som kristne i en verdslig verden, s…