Kængurumetoden giver liv til for tidligt fødte

Foto: Trillinger på Bunda Hospital
Trillingepiger, der blev født på Bunda Hospital i april, og som efter to uger kom med deres mor hjem til landsbyen (Foto: Marita Hasselberg).

På Bunda Hospital i Nordtanzania har man ingen kuvøser. I stedet opfordres mødrene til at holde deres nyfødte varme ved brystet, og det redder liv, fortæller børnesygeplejerske og LM-missionær Marita Hasselberg

23/06/2021 / Kaja Lauterbach kl@dlm.dk

Bunda Hospital i Nordtanzania er man opmærksom på, at for tidligt fødte børn har særlige behov. 

Det fortæller missionær Marita Hasselberg, der arbejder som børnesygeplejerske på hospitalet tre dage om ugen. 

"Personalet ved, at det er vigtigt med ekstra omsorg, og der er en særlig stue i forbindelse med fødeafdelingen for børn, der er født for tidligt, hvor der er 28 grader varmt, da de bittesmå babyer har svært ved at holde varmen," siger hun.

Men der er hverken kuvøser, respiratorer eller andre hjælpemidler på stuen.

”Det, man anvender, er mødrene selv,” siger Marita og fortæller, at plakater på væggene opmuntrer mødrene til at bruge kængurumetoden, det vil sige have deres babyer på brystet. 

Mormor med til fødslen

Mange af de for tidligt fødte børn på Bunda Hospital er tvillinger eller trillinger. Marita Hasselberg siger, at i de tilfælde er det en ekstra udfordring, at der er så lidt personale på afdelingen, da mødrene har brug for ekstra hjælp.

Flere børn på én gang giver også mindre tid til det enkelte barn på brystet, forklarer hun.

De fleste gravide kvinder i Nordtanzania ved godt, hvis de venter mere end et barn. De går til undersøgelse tre-fem gange i løbet af graviditeten på den lokale mor-barn-klinik, og de bliver sendt til ultralydsscanning, hvis man har en fornemmelse af, at der er flere fostre.

”I de tilfælde opmuntrer hospitalet kvinderne til at tage deres mor eller anden kvinde med til fødslen, så der med det samme er ekstra hænder til at tage sig af børnene,” forklarer Marita Hasselberg.
 

Mange tvillinger i Afrika 

I Tanzania bliver mange børn født for tidligt. Marita Hasselberg fortæller, at en særlig risikofaktor er, at mange kvinder i Afrika er meget unge, når de føder børn.

Det øger også risikoen for at føde for tidligt, hvis man har født mange børn, hvis moderen er underernæret eller venter tvillinger eller flere børn.  

Genetiske årsager gør, at der bliver født flere tvillinger i Afrika end i resten af verden. 

Du kan være med til at støtte Marita Hasselbergs arbejde med for tidligt fødte børn. Giv en gave på MobilePay 66288 eller via dlm.dk/diakoni_tanzania.

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.