Holder kollegie-middage på grønlandsk

Sara Friis Børty, KFS-sekretær i Nuuk
KFS-sekretær Sara Friis Børty (th.) hygger sig sammen med en flok af de studerende på en café i Nuuk. Privatfoto.

"Vi ønsker at være der, hvor de studerende er, og hjælpe dem i en travl hverdag," fortæller KFS-sekretær Sara Friis Børty, der arbejder med evangelisation i Nuuk i Grønland

13/12/2021 / Karin Borup Ravnborg; kbr@dlm.dk

Med jævne mellemrum arrangerer Kristeligt Forbund for Studerende (KFS) i Grønland fællesspisning blandt de studerende på kollegierne i hovedstaden Nuuk.

Det foregår på den måde, at en lille flok KFS'ere handler ind og laver mad til de studerende i et af kollegiernes køkken.

De hænger opslag op på forhånd, hvor de inviterer til kollegie-middag, og så sidder de og spiser og hygger med de studerende, der vælger at deltage i fællesspisningen.

Udsendt for at opbygge et kristent studenterarbejde i Grønland

Initiativet blev startet af danske Sara Friis Børty, der sammen med sin mand, Filip, har boet og arbejdet i Grønland siden efteråret 2019.

Her er hun udsendt af KFS til at evangelisere blandt studerende - et arbejde, som LM støtter med 200.000 kroner i to år fra juli 2022.

Målet er at opbygge et kristent studenterarbejde i Grønland, primært ud fra studiestederne og kollegierne i Nuuk, hvor de bor.

En måde at møde og hjælpe de ensomme studerende

"Vi har lavet fællesspisning på kollegier siden det første efterår, hvor vi kom, så det har været en del af arbejdet hele tiden. Vi ønsker at være dér, hvor de studerende er, og så ønsker vi også at hjælpe de studerende i en travl hverdag," fortæller hun.

Projektet "kollegie-middag" er både for at hjælpe de studerende og give dem et gratis måltid mad, men også for at møde dem, som er ensomme, understreger hun.

"De fleste, som bor på kollegier, er flyttet til Nuuk fra andre byer, og derfor kender de ikke nødvendigvis særligt mange. Flere har svært ved at finde fællesskab på kollegierne."

Får kontakt til studerende, som ikke ellers ville dukke op til KFS

KFS har et godt samarbejde med kollegieadministrationen i byen, som er med til at vælge, hvilke kollegier de gerne vil, der skal have besøg, og så hjælper de med at hænge opslag op.

"Ofte når vi kommer, begynder folk at kigge ud i fælleskøkkenet, og nogen kommer og hjælper med madlavningen eller laver en kop kaffe til os og kommer for at snakke og fortælle."

"Vi sætter ikke et særligt emne, som der skal snakkes om under middagen, men vi forsøger at få alle til at snakke og fortælle, hvem de er, for det viser sig, at de andre ofte ikke ved det."

Dernæst fortæller KFS'erne om sig selv og inviterer til de forskellige ting, de laver. Denne form for venskabsevangelisation giver også kontakt til nogle studerende, som formentlig ellers ikke ville dukke op til det, som KFS ellers arrangerer, fortæller Sara Friis Børty.

Som oftest mellem syv og 24 deltagere til fællesspisningen

Da der ikke er tilmelding på, ved de aldrig, hvor mange personer de skal lave mad til, siger KFS-sekretæren.

"En enkelt gang kom der ikke nogen, men ellers har der været mellem syv og 24 deltagere."

"Under den første corona-nedlukning her i landet måtte vi ikke besøge kollegierne i et år, så det har været en stor glæde at komme i gang igen og snakke med de studerende derude, og vi oplever at begynde at genkende flere fra de forskellige steder."

---

> Læs mere om Sara og Filip Friis Børty og deres arbejde i Grønland.

Parret bliver fra sommeren 2022 tilknyttet Luthersk Mission.

> Læs mere om LM's engagement i Grønland her.

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.