Vi forsager Djævelen

12/08/2019

Er det rimeligt, at Onkel Reje i en forestilling for børn i Cirkus Summarum spørger børnene: ”Kunne I tænke jer at blive satanister?”

Det spørgsmål stiller Indre Missions formand Hans-Ole Bækgaard med god grund. Han oplevede selv episoden som deltager i en forestilling sammen med sin fem-årige datter. Han har nu rejst debatten, hvor han har fået opbakning fra blandt andet generalsekretærerne Søren Skovgaard Sørensen (LM) og Mikael Arendt Laursen (KLF). Sidstnævnte mener, at Danmarks Radio bør stoppe samarbejdet med Onkel Reje og fjerne ham fra tv-kanalen Ramasjang.

Sagaen blev taget op i Aftenshowet i DR med gæsterne Onkel Reje alias Mads Geertsen, finansminister Nicolai Wammen og filminstruktør Lotte Svendsen som gæster. Det deprimerende i deres samtale var, at de slet ikke kunne tage sagen alvorligt. 

”Det er jo humor, og det kan børn sagtens håndtere,” sagde for eksempel finansministeren. Journalisterne i programmet forsøgte spagfærdigt at stille nogle kritiske spørgsmål, men fik ikke et ben til jorden i den muntre atmosfære i studiet.

Mon det havde været en lige så uforpligtende snak, hvis Onkel Reje i stedet havde spurgt børnene: ”Kunne I tænke jer at blive ISIS-soldater?”

Selvfølgelig ikke. Det ville have rejst et ramaskrig – og fuldt berettiget. Når talen om satanisme og Satan bliver mødt med et skuldertræk i dag, skyldes det, at Satan er skrevet ud af virkeligheden i vores ”oplyste” tidsalder. Og det er sagens dybe alvor. 

De fleste mennesker i dag tror ikke på Satans eksistens og derfor selvfølgelig heller ikke på, at hans formål som ”Guds modstander” er at forføre mennesker bort fra troen på Gud. Men når man vælger at overse en modstander og slet ikke tager ham alvorligt, har man jo netop på forhånd gjort sig selv voldsomt sårbar over for hans angreb. Blandt andet derfor har Satan så stor magt i dag.

”Vi forsager Djævelen” bekender vi i indledningen til trosbekendelsen. Spørgsmålet er, om vi som troens folk tager det alvorligt. 

I vores fællesskaber vil vi nok være enige om, at Satan eksisterer, og at han er aktiv i dag. Men er det reduceret til at blive teoretisk viden? Hvad betyder denne erkendelse for hverdagen? Har vi reelt også skrevet Satan ud af virkeligheden? 

Hvad vil det sige at forsage Djævelen? Katekismus Updated forklarer det sådan: ”Det vil sige: Jesus Kristus har sejret over Djævelen. Derfor siger jeg nej til Djævelen og alt, hvad der kommer fra ham, uanset hvordan det møder mig.”
Satan er en virkelighed. Han skal tages alvorligt og bekæmpes!

Bragt som leder i Tro & Mission 13/2019

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.