Anmeldelse
Bog: Ord fra Guds hjerte

Ord fra Guds hjerte

Flemming Stidsen, red.
LogosMedia og Lohse 2015
200 sider, 199,95 kroner
Jens Peter Rejkjær

426 forkyndere, 1.785 tilhørere fra 11 organisationer har bidraget til Projekt God Forkyndelse. Undersøgelsen af forkyndelsen i bevægelser, der tilhører kirkens højrefløj, giver dermed et markant og troværdigt indblik i, hvordan forkyndelsen opleves af såvel forkyndere som tilhørere.

Den omfattende rapport foreligger til fri afbenyttelse på www.godforkyndelse.dk, men samtidig er bogen Ord fra Guds hjerte med afsæt i rapporten et væsentligt indspark i forståelsen af, hvordan undersøgelsen kan tolkes, og hvad såvel forkyndere som tilhørere skal være opmærksomme på.

Rapporten stiller diagnosen, mens bogen anviser medicinen.

Projektets ledergruppe har defineret ”god forkyndelse” sådan: Kristuscentreret og bibelsk, frigørende og forpligtende forkyndelse med henblik på hverdagen og evigheden.

På denne basis har man bedt 13 skribenter om at reflektere over forskellige emner, der er tematiseret i rapporten. Det er der kommet en særdeles læseværdig bog ud af. Man kan i øvrigt fint læse bogen med udbytte uden at have studeret projektrapporten først.

Den tilgang, de forskellige forfattere har til den stillede opgave, er forskellig, men alle søger de – på hver sin måde - at perspektivere de områder, de er blevet bedt om at forholde sig til. Det kommer der mange sproglige blomster ud af. Her er et par smagsprøver:

- Jeg behøver ikke at have ild bagi, men glød i hjertet. Jeg behøver ikke at have store armbevægelser, men varme i stemmen.

- Hvis vi ikke forkynder om efterfølgelse, bliver vi åndelige narcissister.

- Kirken befinder sig i et udfordrende spændingsfelt som både lazaret og tankstation.

-T ale er guld – tavshed er svigt.

Udfordrende og læseværdig

Ved læsning af Ord fra Guds hjerte er der nogle forhold, jeg er blevet opmærksom på som forkynder, som jeg nødigt ville have undværet. Rapporten viser for eksempel, at der flere gange er et misforhold mellem forkynder og tilhører i forståelsen af, hvad der egentlig bliver forkyndt. Dermed udfordrer den til en stadig samtale mellem forkynder og tilhører.

Dernæst peger den på områder, som i høj grad trænger til at komme på prædikestolen: forkyndelsen af omvendelse, frelse og fortabelse, mission og efterfølgelse.

Bogen udfordrer mig til at være yderst opmærksom på at tale hverdagsnært med Bibelen i den ene hånd og avisen i den anden, og til at have et sprogbrug, der er forståeligt for flest mulige. Sidst, men ikke mindst, ånder artiklerne af en tillid til Bibelen som Guds ord og troen på Helligåndens indgreb, når prædikanten prædiker.

Køb bogen, inden den bliver udsolgt! 

Anmeldelsen har været bragt i Budskabet nr. 2/2016.

Tilføj kommentar

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Mona Nielsen
”Mit liv har været lidt af en kamp, må jeg sige. Og der vil nok også komme flere kampe. Jeg har ikke det overskud, jeg kunne ønske at have i…