Store oversvømmelser har ramt Cambodja

Mand på moto i vand i Cambodja
Dette års oversvømmelser er meget store, men Cambodja er vant til oversvømmelser - her på billedet er det fra 2019 (foto: Adam Jones/Wikimedia).

Store oversvømmelser har ramt Cambodja, hvor LM driver missionsarbejde. I kølvandet på vandmasserne kommer sygdomme og rådnede afgrøder på markerne. Det presser landet, der i forvejen er ramt af mangel på turisme på grund af corona

28/10/2020 / Nicklas Lautrup-Meiner nlm@dlm.dk

Cambodja oplever i disse dage kraftige oversvømmelser flere steder i landet.

Orkaner, storme, kraftigt regnfald og floder, der er gået over deres bredder, rammer særligt de fattigste i landdistrikterne hårdt, fortæller Dina Burgdorf Jacobsen, der er en af LM’s missionærer i landet :

”Det er desværre normalt, at folk – især børn - dør i regntiden, fordi der kommer meget vand på kort tid, men det er værre i år, end det plejer at være, og folk bliver evakueret. Det er kæmpe områder, der er berørt, og det er svært at sende dem til områder, hvor de evakuerede kan være i sikkerhed.”

Dertil kommer, at den tropiske storm Molave, der har ramt Filippinerne hårdt, forventes at ramme landet den 28. og 29. oktober med mere kraftig regn til følge.

Sygdomme i kølvandet

Landet, hvor Dina Burgdorf Jacobsen og hendes familie har boet siden 2012, oplever store regnskyl hvert år i regntiden.

Derfor bor man flere steder også i huse på pæle, og er folk vant til, at deres boliger oversvømmes. Men regnskyllene i år hører til de værre, forklarer missionæren, der er sygeplejerske og arbejder med sundhedsfaglige opgaver i landet.

”Der kommer mange sygdomme i kølvandet på oversvømmelserne, og jo længere uden for byerne folk bor, jo sværere er det at få sundhedshjælp.”

Først turisterne, så afgrøderne

Det forværrer situationen, at coronapandemien kraftigt har reduceret antallet af turister i landet.

Det betyder, at folk, der er ansat i turistindustrien, er rejst tilbage til deres oprindelsessteder for at arbejde i landbruget. Men afgrøderne rådner på markerne, når de står under vand i større mængder. der bliver liggende længere tid.

”Landet ligger allerede ned, og nu rådner afgrøderne også. Det er svært at se, hvordan det lige skal gå,” siger Dina Burgdorf Jacobsen, der forklarer, at flere NGO’er forsøger at hjælpe dem, de er i umiddelbar kontakt med.

Lokal hjælp til de mest udsatte

Også Dina Burgdorf Jacobsen har sammen med Sim Theara, der sammen med sin mand leder LM’s kollegier for studerende i uddannelsesbyen Siem Reap, været ude hos en familie hos en af de studerende for at hjælpe.

De planlægger at hjælpe flere af de familier, der er hårdest ramt af de massive mængder regn, landet har fået.

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.