Passer indlagte børn på Bunda Hospital

Foto: Marita på børneafdeling
Marita Hasselberg er nu i gang på børneafdelingen på Bunda Hospital (Privatfoto).

Missionær Marita Hasselberg er begyndt at arbejde på børneafdelingen på Bunda Hospital i Nordtanzania. Her er det planen, at hun også skal arbejde med for tidligt fødte børn

23/11/2020 / Kaja Lauterbach kl@dlm.dk

”Jeg assisterer, lærer sygeplejesprog på swahili og lærer rutiner og systemer at kende. Og så øver jeg sproget ved samtaler med mødre, børn og personale.”

Det siger Marita Hasselberg, der for en måned siden begyndte at arbejde på Bunda Hospital i Nordtanzania.

”Desværre venter jeg stadig på at få min autorisation som sygeplejerske i Tanzania, og derfor er det begrænset, hvad jeg må.”

Hun forventer dog at få sin autorisation inden for kort tid.

Mor-barn-klinik og afdeling for indlagte børn

Marita og hendes mand, Carl, rejste til Tanzania som missionærer for LM i februar 2020, og efter nogle måneder på sprogskole i Iringa flyttede de til Kiabakari i midt i september.

Carl skal arbejde på Kiabakari Bibelskole, og Marita, der er uddannet børnesygeplejerske, skal arbejde på Bunda Hospital tre dage om ugen. 

Mandag er hun på en mor-barn-klinik ved siden af sygehuset, hvor gravide kvinder bliver tilset, og små børn bliver vaccineret og vejet.

Onsdag og torsdag er hun på børneafdelingen med indlagte børn på selve sygehuset. 

Kængurumetode redder mange for tidligt fødte børn

Senere er det tanken, at Marita Hassenberg også skal arbejde på præmaturafdelingen, som ligger på fødeafdelingen ved siden af børneafdelingen.

”Det bliver spændende og anderledes. De har ingen kuvøser, men bruger kængurumetoden, hvor for tidligt fødte børn ligger hud-mod-hud med moderen,” siger hun.

”Det er en rigtig god metode, som redder mange børn. Når de ligger hud mod hud hos deres mor, får de varme, næring og nærhed.”

Udfordrende, at forældre skal betale for ophold på hospitalet

Marita Hasselberg er ikke ukendt med, hvordan hospitalsvæsenet fungerer i Tanzania.

Under sin uddannelse til børnesygeplejerske var hun i praktik på Nkinga Hospital i Tanzania i ti uger, og hun har senere været volontør på hospitalet flere gange.

En ting, som hun oplever som udfordrende og ret svært, er, at forældrene skal betale for mange ting – dog ikke medicin mod malaria og hiv, som er gratis.

”Egentlig skal de betale på forhånd, og hvis de ikke har penge, sker det, at et barn ikke får behandling,” siger hun.

”Jeg glæder mig over, at hospitalet i Bunda nogle gange hjælper alligevel, og hvis forældrene ikke kan betale eller få hjælp af familie og venner til at betale gælden af, sker det, at hospitalen eftergiver dem gælden. Afdelingssygeplejersken siger, at de tilgiver dem.”

 

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.