LM med i vigtig konference om kirkens svigt

Konference Når kirken svigter 30. september 2021

"Vi vil gerne signalere åbenhed og vilje til at tale om usunde magtstrukturer," siger LM's generalsekretær, der er medarrangør af fælleskirkelig konference 30. september i København

17/09/2021 / Karin Borup Ravnborg; kbr@dlm.dk

Hvad gør vi for at forhindre magtmisbrug og overgreb i kristne fællesskaber?

Sådan spørger en bred gruppe af omkring 30 danske kirker og kirkelige organisationer, som inviterer til en fyraftenskonference i København torsdag den 30. september kl. 16.

Også Luthersk Mission er med i konferencen, der har navnet "Når kirken svigter".

Erkender negativ påvirkning i kirkelige sammenhænge

Søren Skovgaard Sørensen, der er generalsekretær i LM, har sammen med Frikirkenet været med til at tage initiativet til den fælleskirkelige konference.

"Vi ved, at der også foregår negativ påvirkning i kirkelige sammenhænge. Det er et svært emne, som det er vigtigt for os at være åbne og proaktive omkring."

Derfor tøver han heller ikke med at kalde det for en vigtig konference om kirkens svigt.

Den såkaldte børnehjemssag fra 1949-1976 er den mest kendte historie om overgreb, negativ påvirkning og svigt i LM.

Søren Skovgaard Sørensen fastslår samtidig, at konferencen ikke er oprettet på baggrund af nogle konkrete aktuelle sager i LM.

Men han har i sine fem år som generalsekretær haft samtaler både med LM'ere og mennesker fra andre kirkelige organisationer, der har oplevet svigt.

Nogle har følt sig svigtet og skal få lov til at blive hørt

"Det har gjort virkelig ondt på de mennesker, der er blevet svigtet, og vi vil gerne med denne konference, at de skal få lov til at blive hørt, så vi kan være med til at forebygge noget lignende."

På konferencen den 30. september medvirker blandt andre Bente Boserup fra Børns Vilkår og leder af Kristent Pædagogisk Institut Carsten Hjorth Pedersen, som skal sige noget om påvirkning af børn.

Desuden medvirker radiovært Camilla Johnson, der selv har oplevet magtmisbrug gennem frikirken Faderhuset, og som har stiftet foreningen InsideOut.

Kirken er et fællesskab af tilgivne syndere

Ud over at henvende sig til dem, der har oplevet svigt i de kristne fællesskaber, retter konferencen sig også i høj grad til de kirkelige ledere og andre med ansvar i de kristne fællesskaber.

Og her er en vigtig lektie at lære, erkender LM's generalsekretær.

"Nogle gange sætter vi kirken op på en piedestal, hvor den ikke hører hjemme. Kirken er et fællesskab af mange slags forskellige mennesker, og vi kommer også til at svigte," siger Søren Skovgaard Sørensen.

"Jeg håber meget, at denne konference kommer til at pege på, at vi er elskede tilgivne syndere. Og at vi får talt om, hvordan vi kan nedbryde usunde ledelsesmekanismer i vores sammenhænge, så vi forebygger misbrug og svigt."

---

Konferencen "Når kirken svigter" foregår torsdag den 30. september kl. 16-20 i Københavns Kulturcenter, Drejervej 15 på Nørrebro.

Det er stadig muligt at tilmelde sig via hjemmesiden: naarkirkesvigter.dk.

Det er også muligt at følge konferencen gratis på livestream her.

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.