Kollegieleder i Cambodja kender til fattigdom

Sim Theara og hendes mand
Sim Theara og hendes mand, Sarak, leder et kollegium for henholdsvis unge mænd og unge kvinder i Siem Reap (foto: privat)

Som lille havde Sim Theara ikke tøj, men brugte en plasticpose som kjole. Til LM's landsmøde i maj fortæller den unge leder af LM's kollegie i Siem Reap om sin opvækst og sit arbejde

28/02/2020 / Karin Borup Ravnborg; kbr@dlm.dk

Om få måneder holder Luthersk Mission landsmøde for hele LM-familien i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter.

Til stævnet er der inviteret gæster fra det internationale missionsarbejde, blandt andre Sim Theara, der er leder af LM's kollegie for kvindelige studerende i Siem Reap.

Kollegiet er et hjem for studerende fra landområderne, der ikke har råd til egen bolig. Samtdig er kollegierne også et trygt sted at bo for de studerende.

Den unge kollegieleder har en helt særlig historie at fortælle, da hun selv - som mange af de unge piger på kollegiet - er opvokset på landet i en ekstremt fattig familie.

Blev låst inde og slået med en stok, hvis de ville i kirke

Theara husker, hvordan hendes forældre ikke havde råd til tøj, da hun var lille, og hun derfor måtte bruge en plasticpose som kjole.

Familien var buddhister, som flertallet i Cambodja, og da Theara og hendes bror i gymnasiet viste interesse for kristendommen, blev hendes forældre meget vrede, fordi de så det som en trussel mod deres religion.

De var meget imod, at deres børn kom i kirke og hørte om Jesus, så moderen spærrede dem inde i et rum om søndagen og slog dem med en stok, hvis de prøvede at komme ud.

Læste videre på universitetet i Phnom Penh og mødte Jesus

Hendes store drøm var at komme på universitetet i Phnom Penh, og selv om hendes forældre ikke havde råd til at støtte hendes uddannelse, gik de med til, at hun kunne bo på LM's kollegie i hovedstaden.

Den unge pige var meget viljefast, og det første halve år klarede hun sig stort set med det ene måltid om dagen, som hun fik på kollegiet.

Efterhånden gik det op for hendes forældre, at hun ikke havde tænkt sig at give op, og de begyndte at støtte hende økonomisk med det, de kunne.

På kollegiet kom Theara til tro på Jesus, og her mødte hun sin kommende mand, Sarek, der også var blevet omvendt til kristendommen.

Kan give unge en tryg studietilværelse i Siem Reap

Da LM i 2014 startede et kollegie i byen Siem Reap i det nordlige Cambodja, var det oplagt, at Theara, som i forvejen kendte til kollegielivet, blev leder. 

Her giver Theara sammen med Sarek andre unge den trygge studietilværelse, hun selv har nydt godt af.

Og hun er med til at skabe et kristent fællesskab, der støtter dem, hvis de fortæller deres familier om deres omvendelse.

Thearas forældre har acepteret, at hun er kristen, og er stolte af hende. Og deres frygt for, at hun ville vende familien ryggen, når hun blev kristen, er væk.

--

Hør Sim Theara fortælle på LM's landsmøde 8. - 10. maj om, hvordan det er at være ung i Cambodja. 

> Tilmelding og nærmere info på dlm.dk/lm2020. 

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.