Elever spiser for under 15 kroner om dagen

Havregrød til morgenmad på Stubbekøbing Efterskole 19.11. 2019
En dag hver anden måned er der sparekost på menuen. Her serveres en stor portion havregrød til morgenmad. Foto: Stubbekøbing Efterskole.

Lærere og elever på Luthersk Missions efterskole i Stubbekøbing har fokus på klimavenlig kost og nøjsomhed som en del af undervisningen om verdensmålene

09/12/2019 / Karin Borup Ravnborg; kbr@dlm.dk

Hvor lidt kan man egentlig leve for om dagen?

Og hvordan belaster man naturen mindst muligt gennem det, man spiser?

Det er nogle af de spørgsmål, lærere og elever på Stubbekøbing Efterskole stiller hinanden, når de dette skoleår sætter fokus på FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

Havregrød til morgenmad og ingen kaffe på lærerværelset

En hel dag hver anden måned har lærere og elever i fællesskab besluttet, at de alle skal prøve at spise for mindre end 15 kroner per person.

En af dagene blev der derfor serveret havregrød til morgenmad og pandekager efter en opskrift fra Sydsudan med humus til frokost og aftensmad.

Også kaffen på lærerværelset er sløjfet de dage, men til gengæld får man lov til at flotte sig med et drys kanelsukker på grøden.

Lærer om taknemmelighed på en tydelig og konkret måde

Eleverne har taget meget godt imod projektet, fortæller forstander Ivan Jakobsen.

Særligt her op til jul snakker elever og lærere meget med hinanden om, at man ikke skal tage ting for givet, fortæller han

"Der er så stor fattigdom og ulighed i verden. Vi vil gerne lære de unge noget om taknemmelighed, og der er verdensmålene en god platform til at gøre det meget tydeligt og konkret."

En milliard mennesker lever under fattigdomsgrænsen

Forud for dette skoleår på Nye Elevers Dag fortalte forstanderen forældrene om mad-projektet og forsikrede dem om, at det ikke var en spareøvelse, men et pædagogisk tiltag.

"Et af verdensmålene hedder 'Afskaf fattigdom'. En milliard mennesker kloden over lever dagligt for under 15 kroner om dagen. Det vil vi gerne synliggøre over for eleverne." 

Ud over forsøget med den klimabesparende mad bruger Ivan Jakobsen fællestimen hver onsdag på at gennemgå de 17 verdensmål og betydningen af dem med eleverne.

Skole for unge teenagere med særlige behov

Stubbekøbing Efterskole er oprettet af Luthersk Mission og har plads til 55 unge med særlige behov i alderen 14 til 18 år.

Skolens elever har generelle indlæringsvanskeligheder og har typisk diagnoser som ASF, ADHD med mere.

På skolen undervises de i almindelige skolefag og at bo for sig selv: At holde sit eget værelse, vaske sit eget tøj, styre sin økonomi, købe ind og meget mere.

> Læs mere om skolen og dens værdigrundlag.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.