Cambodja er anderledes og velkendt

Monica og Simon Kronborg foran kort over Europa
Monica og Simon Kronborg er ved at være på plads i Cambodja, hvor de tidligere har været volontører (foto: LM)

Sprogstudier og at falde til i en ny hverdag i en fremmed kultur. Det er noget af det, der fylder for nye missionærer - også LM's nyeste par i Cambodja, Monica og Simon Kronborg, der dog har været i landet som volontører før

17/08/2018 / Nicklas Lautrup-Meiner nlm@dlm.dk

Der er kommet flere store biler og hoteller. LM’s projekter er også vokset, men ellers ligner Cambodja sig selv, fortæller LM’s nyeste missionærer i landet, Monica og Simon Kronborg, der tidligere har været i landet som volontører for LM.

”Det er rart og hjemligt. Vi ved, hvor vi skal handle. Vi kender den lokale kirke, og vi kender Fjendeskoven,” fortæller Monica Kronborg.

Fjendeskoven er det tidligere skovområde, hvor LM i samarbejde med den lokale kirke tilbyder blandt andet sundhedshjælp og skoleundervisning til de udsatte familier i området.

Sprogskole og samtalehjælp for at lære khmer

Det første år af deres missionærtid er afsat til sprogstudier.

Og der er brug for lang tid til at lære sproget, forklarer parret, der fra deres volontørtid havde lært forskellige ord på khmer.

”Det er virkelig svært. Der er op imod 100 forskellige tegn, men vi har fået en forståelse for lydene indtil videre,” forklarer Simon Kronborg.

Parret har to daglige timer på sprogskolen og mødes tre dage om ugen med nogle unge fra den lokale kirke, der øver sprog med dem.

Flere bekymringer og mere familietid denne gang

Noget af det, der er mest anderledes fra deres volontørtid, er, at parret i dag har deres søn Alfred på knap to år med.

”Det er anderledes, ligesom det er anderledes i Danmark, at man ikke bare begge to kan tage hjemmefra uden at tænke på pasning. Men bekymringerne er også større. Jeg bekymrer mig for eksempel mere, når jeg har Alfred med på en motorcykel, kan jeg mærke, på grund af trafikken,” siger Monica Kronborg.

Samtidig er der dog også fordele ved, at de denne gang er en børnefamilie, fordi parret har en lokal hushjælp og en dansk volontør.

”Det giver mere familietid,” mener Simon, der tilføjer, at sønnen er glad for at være i Cambodja.

Kommer både i den internationale og den lokale kirke

Samtidig oplever parret også, at de hurtigere får kontakt med folk, fordi de har Alfred med.

De går i en international legegruppe og kommer i den internationale kirke, såvel som den lokale kirke, LM samarbejder med i byen Siem Reap, hvor parret bor.

Familien kommer i den lokale kirke for at støtte op om den, og i den internationale for at forstå, hvad der foregår og have fællesskab med nogen, de kan tale engelsk og dansk med. 

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.