Anmeldelse
Cover, A hymn for Lily

Kirken den er et gammelt hus

LM Musik
A Hymn for Lily
10 sange - 129,95 kroner. Sangene kan også downloade fra forskellige streamingtjenester
Morten Meiner

Så er der udgivet endnu en cd med nyfortolkninger af klassiske salmer og åndelige sange, lækkert leveret i et sammenfoldeligt pap­omslag, som i modsætning til de irriterende plastik­omslag ser holdbart ud.

Selv efter flere gennemlytninger kunne jeg ikke rigtig finde ud af, hvad jeg skulle mene. Men efterhånden var det, som om musikken foldede sig ud for mig og ovenikøbet – tro det eller lad være – satte udgivelsen ind i intet mindre end en ”LM-musikhistorisk” ramme:

Her er tale om rytmisk musik, ingen tvivl om det, men der er noget minimalistisk over tonesproget og tankerne ledes i retning af senmiddelalderlig folkemusik, blot i en opdateret, elektronisk indpakning – og det er positivt ment!

Denne karakteristik forekommer måske lidt underlig, men lyt blot til guitarist Troels Buur Jensens intro til Jesus dine dybe vunder, hvor bassen er liggetone – eller orgelpunkt, om man vil.

Ofte vælger trommeslager Mikkel Rosendahl Möglich at skippe trommestikkerne og i stedet spille med køller eller sågar håndslag, hvilket bringer mindelser om middelalderligt slagtøj. Pulsen i Jesus det eneste bringer associationer til folkloristisk dansemusik, nærmest som en estampie.

Sangerinde Katrine Kjeldskov Jensens stemme er kraftfuld og med et historiefortællende nærvær, som stod hun på en markedsplads og sang folkeviser.

Som bekendt var LM ikke opfundet i senmiddelalderen. Men engang midt i 1970’erne udgav Lynordan et kassettebånd, Bibelkor, anført af Finn Evald, hvor der blev eksperimenteret med middelalderligt tonesprog, med krumhorn og andre eksotiske instrumenter. Jeg kom uvægerligt til at tænke på denne gamle udgivelse fra min barndom. 

De unge musikere har nok næppe noget forhold til Bibelkor, ja måske aner de endda ikke, hvem Finn Evald er. Men de har ramt noget interessant og anderledes, også selvom der hverken bliver spillet på spinet eller krumhorn. Kirken den er et gammelt hus får hermed min anbefaling. Også til dem på +50, der husker Finn Evalds Bibelkor.

Bragt i Tro & Mission 18/2019

Tilføj kommentar

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Jon Petersen
Jon er opvokset i et almindeligt kulturkristent hjem, men havde ikke meget til overs for Jesus og fulgte med de hårde gutter i folkeskolen.…