Pænt goddag i Peru!

22/03/2018

”Husk at hilse, ellers tror peruanere som jeg, at du er sur, eller at vi har gjort noget forkert.”

Sådan sagde Anita Guevara på den netop afholdte missionærkonference i Peru, da hun holdt oplæg om kulturforståelse og socialt samspil.

Anita har været ansat i den lutherske kirkes administration i årevis og har derfor et godt kendskab til norske og danske missionærers hilsevaner.

Som et afbræk i konferencens lange møder om missionsarbejdets udvikling og planer for fremtiden var Anita inviteret til at komme og dele lidt fra et større studie, hun har lavet, hvor netop missionærers vaner og kultur var brugt som empiri. Det var virkelig interessant!

Med et smil på læben sagde Anita: ”I vinker bare og råber ’vi snakkes’, og så er I på vej ud af døren”. Det gav anledning til grin og flere forskellige tilbagemeldinger fra missionærflokken. En missionær nævnte, at hun havde bemærket, at andre kunder gav kindkys til bageren, når de købte brød. Er det virkelig kutyme her?

Om der skal gives kindkys eller bare hånd afhænger af situationen, understregede Anita. Det væsentlige er anerkendelsen, og at man viser det andet menneske, at det har værdi, ved at man prioriterer at tage tid til at stoppe op og hilse ordentlig på.

Det er mit indtryk, at i alle de lande, hvor LM har missionsarbejde, er netop det at hilse utroligt vigtigt. Måske har vi kølige nordboere noget at lære her? Gad vide hvilke samtaler vi ville få – både med kendte og fremmede – hvis vi var bedre til at hilse, se og anerkende mennesker omkring os.

Buenos dias – pænt goddag fra Peru!

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.