Kirkens profil og position i Peru

24/03/2018

På den ene side er den lutherske kirke i det sydlige Peru lille og forholdsvis skrøbelig. På den anden side er den meget selvstændig med egne folk på ledende poster og i centrale funktioner.

Det kom frem ved Missionærkonferencen den 20.-22. marts i Perus næststørste by Arequipa, som har cirka én million indbyggere. Konferencen blev holdt på SETELA, som er kirkens undervisningssted med præsteseminarium og bibelskole.

I Peru arbejder LM under NLM’s (Norsk Luthersk Misjonssamband) paraply. Derfor var langt de fleste missionærer ved konferencen nordmænd.

I NLM er Peru og Bolivia ét arbejdsområde. Derfor deltog der også udsendte fra Bolivia. En enkelt Peru-missionær, som er udsendt af ELM (Evangelisk Luthersk Mission), var også med. Som gæster fra Danmark deltog missionskonsulent Kristine Ballantyne og undertegnede. I alt knapt 25 voksne.

På konferencen var der grundige rapporter fra de forskellige arbejdsområder – både skriftlige og mundtlige. De viste en målrettet og omfattende indsats fra missionærernes side. De udsendte er involveret i menighedsopbygning, teologisk undervisning og diakonale opgaver i forhold til blandt andet livsvilkår og familieliv.

En vigtig brik

En vigtig brik i kirkens arbejde er SETELA med akademisk teologisk uddannelse og bibelskole. LM’s missionærpar Katharine og Samuel Kofoed-Nielsen arbejder på stedet. Der er nu 16 studerende på den tre-årige teologi-uddannelse og et nyt hold bibelskoleelever begynder meget snart.

SETELA er med til at udklække nye ledere og præster, som kirken har hårdt brug for. Dog er det en udfordring, at det ikke er alle, som har studeret på SETELA, der kommer ud i kirkens arbejde. Det er vanskeligt for kirken at finde økonomi til ansættelse af medarbejdere. Det betyder blandt andet, at en del præster arbejder deltids eller ulønnet.

En af de store udfordringer for kirken er, at den ofte skifter ledelse. Ved kirkens generalforsamling, som netop er blevet holdt i Juliaca, blev hele bestyrelsen skiftet ud. Det er med til at udfordre stabiliteten og kontinuiteten i kirken.

På konferencen havde den norske regionleder Kjell Jaren, som arbejder på hovedkontoret i Oslo, et historisk foredrag med vue over missionsindsatsen i Peru fra midten af 1970’erne. Dengang var han selv som ung helt ny missionær i landet. Foredraget var med til at sætte det nuværende arbejde ind i et spændende pekspektiv. Fra bogstaveligt talt ingenting til i dag, hvor der er en kirke med omkring 2.000 medlemmer.

Pige i børneklub er blevet doktor

Der har aldrig været stor vækkelse, men enkeltpersoner er kommet til tro, og kirken har haft en stille vækst. Kjeld Jaren kunne fortælle, hvordan en af pigerne i børneklubben, Anita Guevara, fra hans allerførste tid i Peru i dag er administrationsleder på kirkens kontor i Arequipa. Anita Guevara har for nylig taget en doktorgrad indenfor organisationsudvikling og - kultur.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.