Tidligere børnehjemsbørn får undskyldning af LM

Peter Øvig med ny bog
Overgreb begået på LM's børnehjem i Tarm skildres i ny bog af Peter Øvig. I en skriftlig udmelding bringer LM en undskyldning til ofrene (Foto: Karin Borup Ravnborg).

Flere gjorde i sin tid opmærksom på overgrebene på børnehjemmet i Tarm, uden der blev grebet ind. Nu undskylder LM over for ofrene.

22/09/2023 / Morten Holgård Tychsen mht@dlm.dk

Ledelsen i Luthersk Mission (LM) undskylder over for de ofre, som har været udsat for seksuelle overgreb på LM’s børnehjem i Tarm i årene 1949-76. 

En ny bog af forfatteren Peter Øvig, som blandt andet beskriver overgrebene, sætter fokus på sagen, som første gang blev kendt i offentligheden i 2006. 

”Selvom de ansvarlige ikke lever længere, ønsker vi at give ofrene en undskyldning. Vi kan ikke ændre fortiden, men vi kan lytte til ofrene, tage dem alvorligt og forhåbentlig vise dem, at de ikke skal bære på ansvaret,” siger vicegeneralsekretær i LM Birger Reuss Schmidt. 

Han håber, at Peter Øvigs bog vil give de ofre, som hidtil har været tavse, anledning til at sætte ord på deres oplevelser. 

Hilser bogens ærinde velkommen

I den skriftlige undskyldning, som LM har offentliggjort, understreger ledelsen, at det er beskæmmende, at sagesløse børn er blevet udsat for den slags overgreb på en institution, der bar LM’s navn. 

Måden, børnehjemmets bestyrelse i sin tid håndterede sagen på, er under al kritik, og man hilser derfor bogen og dens ærinde velkommen.

”Som den forening, der stiftede og stod bag børnehjemmet, vil vi derfor i dag give en uforbeholden undskyldning til de børn, der blev udsat for overgreb, og de børn og unge, der fortalte om det, men ikke blev troet på,” lyder det blandt andet i udmeldingen. 

Opfordrer ofre til at henvende sig

Med undskyldningen ønsker LM også at opfordre alle, der har oplevet eller været vidne til overgreb på børnehjemmet, til at henvende sig til LM’s ledelse. 

Du kan læse udmeldingen i sin fulde længde her: 

Udmelding om børnehjemssag.pdf (dlm.dk)

Med henblik på forebyggelse af fremtidige overgreb og anden grænseoverskridende adfærd er LM medunderskriver på etos for god adfærd i kirker og kristne hjem, som mere end 20 andre kirkelige organisationer står bag. 

Du kan læse etossen her:

Etos for god adfærd i kirker og kristne hjem.pdf (dlm.dk)
 

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.