Tanzanisk kursus i at tale med syge børn

Kursus for sundhedspersonalet på Nkinga Hospital, december 2021
Et af emnerne på kurset på Nkinga Hospital var, hvordan man kan anvende leg i forbindelse med undersøgelser af børn. Foto: Marita Hasselberg.

Sundhedspersonale fra børneafdelingen på tre hospitaler i Tanzania fik i december undervisning i børneomsorg med økonomisk støtte fra Danmark

04/02/2022 / Karin Borup Ravnborg; kbr@dlm.dk

Seks dage med teori og fire dage med praktiske øvelser i, hvordan man kan møde syge børn på en kærlig måde og anvende leg for at skabe deres tillid i forbindelse med undersøgelser.

Det var noget af det, der mødte de ansatte på børneafdelingen på Nkinga Hospital i det nordlige Tanzania, da de i starten af december var på kursus i "Børnepleje".

Kurset Paediatric Nursing Course er en måde at videreuddanne sundhedspersonale i at imødekomme børns behov - et område, der ellers ikke er ret stort fokus på i Tanzania.

Det fortæller sygeplejerske Marita Hasselberg, der er udsendt af Luthersk Mission til Kiabakari i det nordlige Tanzania, hvor hun arbejder på en børneafdeling på et nærliggende hospital.

Rollespil om børns rettigheder og opdragelse

På kurset lærte personalet flere grundlæggende ting om at have med børn at gøre, blandt andet om børns rettigheder og det at "se verden gennem børnenes øjne", som et af emnerne lød.

De brugte tøjdukken Pendo, som betyder kærlighed på swahili, til praktiske øvelser i at møde de indlagte børn med omsorg og interesse.

Desuden blev der lavet et rollespil om to børn, der vokser op i to vidt forskellige huse, hvor det at blive irettesat som barn opleves vidt forskelligt.

I det ene hus var barnet vant til at blive straffet og løj af skræk for at få tæsk, mens barnet i det andet hus blev irettesat mundtligt og med tillid og respekt.

Flere kursusdeltagere delte svære historier fra deres egne liv

"Det blev hurtigt til en rigtig fin gruppedynamik med dybe samtaler og både latter og gråd," fortæller Marita Hasselberg.

Flere kursusdeltagere delte lignende svære historier fra deres egne liv. Det var stærkt og gribende og gav dem en større forståelse af, hvordan de skal møde og tale med børn, der er indlagt, understreger hun.

"Hvordan taler vi om Guds kærlighed i en helt anderledes kultur? Det er en udfordring, som vi tager alvorligt og arbejder videre med – med Guds hjælp."

Kurset udvides til andre hospitaler med dansk støtte

Kurset blev holdt på Nkinga hospital, som ligger et stykke fra det hospital i Bunda, hvor Marita Hasselberg arbejder.

Da der også var deltagere med fra hospitalet i Bunda og Ilula, som ligger ved Iringa, er der basis for, at de kan være med til at undervise sammen med hende.

Da LM har modtaget støtte fra Sundhedspersonalets Missions-Fællesskab i Danmark, er det muligt at holde et lignende kursus for personalet på de to andre hospitaler i løbet af i år.

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.