Skøjtebane udvides til aktivitetscenter

Foto: Skøjtebane i Khovd
Mongolske børn og unge flokkes på den skøjtebane, som NLM har anlagt. Nu ønsker NLM at udvide med mulighed for mange flere aktiviteter (Still fra video)

I Mongoliet er der et stort behov for aktiviteter for de lokale børn efter skole. NLM har startet et tiårigt projekt, der skal afhjælpe det og inspirere lokale kristne til at byde ind med frivilligt arbejde

15/09/2021 / Kaja Lauterbach kl@dlm.dk

I flere år har Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) hver vinter anlagt en skøjtebane på sin grund i Khovd i Vestmongoliet.

Hver dag kommer mange børn og unge efter skoletid. De lærer at spille ishockey, nyder fællesskabet, lærer kristne at kende og hører måske lidt om Jesus fra lokale mongolske kristne.

Det fortæller missionær Maiken Hadberg, der er tilknytte missionær til Luthersk Mission.

En større skøjtebane og et aktivitetshus er første skridt

Nu ønsker NLM imidlertid at udvide projektet, så de kan få kontakt til flere børn og unge.

Derfor har hun og norske kolleger brugt en del af coronapausen i foråret til at udvikle et nyt projekt, nemlig et aktivitetscenter for børn og unge.

Det nye aktivitetscenter kommer til at ligge på en nabogrund til NLM’s grund i Khovd, hvor de håber på at få bygget et aktivitetshus i løbet af efteråret samt anlagt en større skøjtebane, der kan bruges allerede til vinter.

Aktiviteter for de lokale børn efter skole

Målgruppen for projektet, der går i gang i løbet af efteråret og strækker sig over ti år, er skolebørn fra 6-18 år.

Særligt to ting har inspireret til det, fortæller Maiken Hadberg:

Det ene er, at der er et stort behov for aktiviteter for de lokale børn efter skole 

Det andet er erfaringer fra tidligere frivillige aktiviteter, som NLM’s udsendinge har sat i gang. Det kan være skøjtebanen, børneklub, engelskklub, fodboldkampe eller leg.

Vil gerne inspirere lokale til at give af deres tid og erfaring

I Danmark er det almindeligt, at mennesker giver af deres tid og erfaring til det fælles uden at forvente at få noget for det, men det er stort set ukendt i Mongoliet, fortæller Maiken Hadberg og fortsætter:

”Et af formålene med projektet er at fremelske en frivillighedstankegang. Altså at inspirere de 15-årige, der nu løber på skøjter her, til at få lyst til at være ledere om nogle år.”

Andre formål med projektet, der løber over ti år, er at skabe aktiviteter for børn og unge nu her og at skabe et sted, hvor der opbygges relationer, og hvor der er fortælles om Jesus.

Håber, at de lokale kristne får ejerskab for stedet

NLM-missionærerne har nogle tanker om, hvilke aktiviteter, der kan være i centeret. For eksempel børneklub, teenklub, kor, spilaften, lær at tegne en fugl, ishockeytræning, fodboldkamp, leg med bolde og syning.

”Men vi ønsker, at de lokale har indflydelse på, hvilke aktiviteter der skal være,” siger Maiken Hadberg og nævner, at det betyder, at hvis én har lyst til for eksempel at lave undervisning i strubesang, er der også åbent for det.

”Vi har nemlig et stort ønske om, at de lokale kristne i byen får ejerskab for aktivitetscenteret – og tankerne bag det – så det kan drives videre uden NLM’s indflydelse i fremtiden.”

Næste fase af projektet er at lægge kunstgræs på ishockeybanen om sommeren, at anlægge beachvolleybaner, legeplads og andet til sommeraktiviteter. Det håber initiativgruppen at kunne gå i gang med til næste sommer.

Tilføj kommentar
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.