Livet i lm

Café Klippen i Svaneke

Kaja Lauterbach, kl@dlm.dk

Hver anden fredag eftermiddag mødes ti-femten ældre mennesker om et veldækket kaffebord i LM’s Missionshus på Klippegade i Svaneke.

Den første halve time går snakken lystigt, mens kaffe og kage bliver fortæret. Denne fredag har Gyda Ipsen lagkager med for at fejre sin nylige 85-års fødselsdag i selskab med vennerne i Café Klippen.

Så er det tid til dagens emne. Sygeplejerske og demensven Ulla Mester fortæller om sygdommen demens. Hvilke tegn skal man være opmærksom på, og hvad kan man gøre for at hjælpe sig selv og andre?

Efter godt halvanden time slutter eftermiddagen med andagt og sang.

Hvorfor er der ikke noget for os?

Café Klippen begyndte for 16 år siden med en ældre dame, der efterspurgte noget i missionshuset for ældre.

”Der er noget for børn og juniorer. Hvorfor er der ikke noget for os?” sagde hun.

Det fortæller Kirsten Hansen, der var en af initiativtagerne.

”I begyndelsen satsede vi udelukkende på socialt fællesskab uden fast program. Der var dog altid en andagt og et par salmer,” siger hun.

Men det har udviklet sig til mere, og nu kommer der tit nogen og fortæller fra rejser eller om spændende emner.

Programmet indeholder også sangeftermiddage, spil og hygge og fællesspisning, for eksempel til Mortens aften.

Kirsten Hansen fortæller, at der kun er få af de faste deltagere, der ellers kommer i Luthersk Mission. Men alle er glade for et fællesskab, de har med hinanden, og de inviterer dem med, de har kontakt til andre steder. Det kan være i Brugsen, på gaden eller i pensionistforeningen.

”Det er meget vigtigt at signalere, at vi har lyst til at være sammen med mennesker. I gamle dage kunne vi invitere med til halmøder og store kampagner, men i dag skal vi satse på fællesskab med mennesker,” siger hun.

Vi snakker så godt sammen

Per Nielsen fra Listed er kommet i Café Klippen, lige så længe den har været der. I begyndelsen kom han sammen med sin kone, men nu er han enkemand.

”Jeg bliver ved med at komme, fordi vi snakker så godt sammen. Og så er der ofte interessante emner på programmet,” siger han. Han er kommet i LM helt fra ungdomsforeningen og har også været engageret i LUMI Radio, indtil den lukkede for to år siden.

Inga Sonne på 93 går ikke selv ud længere. Men når Kirsten Hansen henter hende, vil hun gerne med i Café Klippen.

85-årige Gyda Ipsen skal også aftale med nogen, at hun bliver hentet.

”Ellers kommer jeg ikke af sted,” siger hun og fortæller, at bortset fra Café Klippen kommer hun kun i missionshuset nytårsaften, som hun holder der sammen med 30 andre i alle aldre.

Gudrun Appelgren flyttede til Sønderjylland i 1966. Men hun er tilbage i Svaneke hvert år i september måned – og kommer da i Café Klippen. Hun er altid kommet i LM, så det er helt naturligt for hende at være med der.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Inge Marie Jensen
”Hvordan har du det med Jesus?” blev der ofte spurgt ved de møder, Inge Marie Jensen deltog i som ganske ung. Og hun oplevede det ret ubehag…
Thomas Teglgaard
At Thomas Teglgaard skulle springe ud som musiker, var der nok ikke mange af os, der havde set komme. Men i si…