En masse frivillige er engageret i LM’s tværkulturelle arbejde.

Vil du være med? Så kontakt de tværkulturelle konsulenter:

Vestdanmark:
Enok Sørensen, 2512 4199 / es@dlm.dk

Syddanmark:
Else Wiwe, 2578 6267 / ew@dlm.dk

Østdanmark;
Claus Kristensen, 9399 1447 / ck@dlm.dk

Venskabet er ikke længere arrangeret

foto: En dansk og syrisk familie i Kolding er blevet venner
Familien Noer påtog sig en opgave som venskabskontakt, men fik et ægte venskab med Asma og hendes børn fra Syrien (foto: Kaja Lauterbach)
Både den danske og den syriske familie var usikre ved mødet med den andens fremmede kultur

18. september 2015 / Kaja Lauterbach: kl@dlm.dk

En flygtningefamilie og en dansk familie i Kolding er blevet venner.

Asma Atallah Al-sufuk og hendes to børn: Nour på 5 år og Kadem på 8 år kom til Danmark i juli 2014.

Via LM’s tværkulturelle konsulent Else Wiwe fik de Marie og Jesper Noer og deres børn Malia på 5 år og Josva på 7 år som venskabskontakt.

Ligesom børnene, er de voksne er også jævnaldrende. Jesper Noer er 34 år, og de to kvinder er 35 år.

Nervøs begyndelse på venskab

Når de to familier er sammen, taler de meget om kultur. De er enige om, at det er godt at være åbne og at give indblik i hinandens baggrund, for det hjælper til, at man bedre kan forstå hinanden.

I begyndelsen var begge familier lidt nervøse ved samværet. For Asma Atallah Al-sufuk var det især det manglende sprog, der gjorde hende bange for at tale, og hvad skulle man spise?

”Men vi var begyndere sammen, og hurtigt sagde det bare klik mellem os,” siger de to kvinder næsten i munden på hinanden og med en varme i stemme og blik, som understreger, at venskabet nu er ægte.

Spørgsmål og åbenhed fremmer venskab

Familierne besøger hinanden, de snakker og spiser sammen, og børnene leger. De håber, det vil lykkes dem at komme af sted på flere ture sammen – også med børnene.

Den syriske kvinde kommer altid med en ret mad, når de bliver inviteret til middag, og i begyndelsen undrede det familien Noer.

”Vi tænkte, om hun var bange for vores mad. Men det er kulturforskel: sådan gør man der, hvor hun kommer fra. Så nu nyder vi det og spiser hinandens mad,” siger de.

De har også erfaret, at man ikke skal være bange for at stille spørgsmål.

”Fra dag ét var Asma meget personlig. Det gjorde også os åbne,” siger Marie Noer.

Muslimer kan godt være med til kristne møder

Familien Noer kommer i Luthersk Mission i Kolding, og Asma Atallah Al-sufuk og børnene har været med et par gange, selv om hun er muslim.

Hun er glad for det, hun har mødt der. Der er ikke regler for, hvordan hun skal opføre sig, men de viser Gud gennem det, de gør, forklarer hun.

Kristendommen er heller ikke helt fremmed for hende. Hendes far sendte nemlig hende og hendes søskende på en kristen skole som børn, fordi den var kendt for at være en god skole.

Venskab er vigtigt for integration

”Det er et must for integration, at jeg og børnene lærer fra en dansk familie, og så har vi heller ikke noget familie her,” siger Asma Atallah Al-sufuk om, hvorfor hun gerne ville have en venskabskontakt.

Hun ønsker at give sine børn så normalt et liv som muligt og at skabe en god fremtid for familien.

Hendes mand og børnenes far er strandet i Egypten, men hun er netop gået i gang med at søge familiesammenføring og håber, at han snart kan slutte sig til dem.

Kulturvenskaber giver noget til begge parter

Marie og Jesper Noer sagde ja til at blive venskabskontakt, fordi de tænkte, at både forældre og børn kunne få meget ud af at kende mennesker fra andre kulturer. Som kristne mener de også, at det er vigtigt at hjælpe mennesker.

”Vi føler os heldige, og det er virkelig en velsignelse. Asma har givet os så meget,” siger Marie og Jesper Noer.

”Vi ønsker, at vores børn skal opleve, at vi har et åbent hjem. At alle er velkomne uanset hudfarve og religion, og Asma har lært os, hvordan vi skal være åbne,” siger de og erkender, at de havde brug for at lære at hjælpe.

Asma Atallah Al-sufuk tilføjer, at hun har lært noget om tillid fra Marie og Jesper Noer.

”Det er stort og fantastisk, hvordan de har vist os tillid og åbnet deres hjem for mig og børnene, som de ikke kendte,” siger hun.

Læs mere om, hvordan du kan blive venskabskontakt for nydanskere

Læs om et kulturvenskab i Herning

Læs om en venskabs-mormor i Helsinge

Tilføj kommentar

En del udenlandske kvinder må ikke deltage alene i arrangementer for begge køn. Desuden er erfaringen, at i et kvindefællesskab kan man dele andre ting end i et blandet fællesskab.

Kvinder Møder Kvinder er et arrangement, hvor nydanske og danske kvinder mødes. En slags kvindeklub, hvor...