Uroligheder i Cambodja op mod næste års valg

Billede fra Cambodja
I øjeblikket er Cambodja det land, hvor LM har flest udsendte medarbejdere (foto: privat)
Arrestation af oppositionsleder og lukning af en stor avis giver politisk uro i landet

18. september 2017 / Nicklas Lautrup-Meiner: nlm@dlm.dk

Der er politisk uro i Cambodja, hvor LM har haft missionærer siden 2003.

Søndag den 3. september blev lederen af det cambodjanske oppositionsparti CNRP Sokha Kem arresteret og anklaget for at spionere for USA.

Dagen efter annoncerede landets store engelsksprogede avis Cambodia Daily, at de lukkede med øjeblikkelig virkning. Årsagen var et skattesmæk med tilbagevirkende kraft på over 39 millioner kroner, der skulle betales inden månedens udgang.

Med avisens lukning er der ikke nogen medier, der leverer uafhængige nyheder, har en lokal journalist udtalt til Berlingske.

De demokratiske institutioner er under pres

Internationale medier gætter på, at arrestationen af oppositionslederen og den store bøde, der har forårsaget avisens lukning, er den siddende regerings forsøg på at bevare magten forud for valget, der er planlagt til sommeren 2018.

Den nuværende premierminister Sen Hun har haft magten i landet med få afbrydelser siden 1985.

På forsiden af den sidste udgave af Cambodia Daily blev arrestationen tolket som en vej ned i egentlig diktatur.

Det er let at afvikle demokratiet i Cambodja, mener det amerikanske medie CNN, for landet får i stigende grad økonomisk støtte fra Kina. Støtten overgår langt den amerikanske støtte til de demokratiske institutioner i landet.

LM's volontører bedt om at holde sig fra folkemængder

LM’s missionærer i landet mærker i øjeblikket ikke meget til de politiske uroligheder.

”Lige nu påvirker det ikke arbejdet,” understreger Lisbeth Reuss-Schmidt, der er teamleder for LM’s ansatte i landet og har bopæl i hovedstaden Phnom Penh.

Hun har dog hørt om en enkelt organisation, der planlægger at trække deres folk ud under det kommende valg.

Teamlederen tilføjer, at LM’s fire volontører i landet af sikkerhedsgrunde er blevet bedt om at vælge en anden vej, hvis de ser større folkemængder.

LM's medarbejdere ikke udsatte, fordi arbejdet ikke er politisk

Heller ikke i Siem Reap, hvor LM’s øvrige missionærer bor, mærker de noget i det ydre.

Byen er en af højborgene for oppositionen, og LM’s missionær Axel Rye Clausen tænker derfor, at det vil kunne mærkes i byen, hvis det skulle komme til en egentlig konfrontation mellem oppositionen og regeringen.

Han mener dog ikke, at LM’s udsendinge har noget at være nervøse for, da de ikke er politisk engagerede og holder sig væk fra demonstrationer og lignende.

Tilføj kommentar