Positiv udvikling i sundhedsarbejdet i Etiopien

Supervision på Tolta Helsecenter 2016. Foto: Elisa Riis
Etiopiske fødselshjælpere lærer at udvikle deres metoder til gavn for både mødre og nyfødte. Foto: Elisa Riis
Selvom midlerne er få, og der ikke er personale nok på Ginir hospital i det østlige Etiopien, lærer fødselshjælpere nye måder at redde liv

29. september 2017 / Karin Borup Ravnborg: kbr@dlm.dk

Det kan godt være, der fortsat ikke er vand til håndvask på fødeafdelingen, og der stadig er for lidt personale på afdelingen for nyfødte.

Alligevel er der masser at glæde sig over på hospitalet i Ginir i Bale-regionen i det sydlige Etiopien.

Her arbejder jordemoder Birgitte Elmkvist Madsen udsendt for Luthersk Mission sammen med sin norske kolleger for at reducere mødre- og spædbørnsdødelighed.

Fødselshjælperen holder barnet varmt - stik imod etiopisk vane

Nogle gange går det meget langsomt med at udvikle sundhedspersonalets kompetencer og ændre vaner, erkender den danske udsending. Men en oplevelse for nylig viser, at arbejdet alligevel er det hele værd.

"En dag kommer Teshome fra operationsstuen, hvor han har været med til et kejsersnit. Barnet skriger i vilden sky, men har det godt - hun ønsker bare lidt nærvær."

Pludselig gør fødselshjælperen noget helt usædvanligt - stik imod, hvad man ofte oplever etiopiske jordemødre gøre, fortæller Birgitte Elmkvist Madsen.

Han holder barnet ind til sig og siger: "Jeg skal gøre, som du har vist mig, søster. Jeg må jo sørge for, at barnet ikke bliver koldt."

Derefter rækker han barnet til familien - noget helt naturligt i Danmark, men som der ikke er tradition for i Etiopien. 

Et synligt bevis på, at vores oplæring er med til at redde liv

For den danske jordemoder er denne handling et synligt bevis på, at oplæringen af personalet nytter og er med til at redde liv.

"Ofte bærer fødselshjælpere de nyfødte en halv meter fra kroppen som en klump beskidt tøj. Et barn kan ligge på genoplivningsbordet og skrige, indtil familien selv kommer og henter det."

Det betyder, fortæller Birgitte Elmkvist Madsen, at spædbørn nogle gange dør, hvis der ikke er strøm til, at varmelampen kan holde dem i live.

"Denne dag viste Teshome initiativ til at gøre det anderledes. Da mærkede jeg et lille stik af glæde og taknemmelighed."

"Et af de små frø, jeg har forsøgt at så gennem mine to år her i Ginir, har spiret," fortæller hun glædesstrålende.

Mødredødeligheden halveret i løbet af fire år

Også erfaring andre steder i Etiopien viser, at det norskfinancierede diakonale projekt "Reducing Maternal Mortality" er med til at redde liv.

I januar fik en lille sundhedsklinik i Tolta i det sydvestlige Etiopien doneret en ultralydscanner, som gør det lettere at hjælpe gravide kvinder og deres børn.  

Og en undersøgelse, som i starten af året blev offentliggjort i et amerikansk forskningstidsskrift viser, at projektet på blot fire år har været med til at halvere mødredødeligheden i området.

---

Du kan også være med til at redde liv i Etiopien.

> Støt arbejdet her - og mærk din gave "RMM"

Tilføj kommentar