Nyt køkken på skole for særlige behov

Det nye skolekøkken på LivogJob - Luthersk Missions ungdomsuddannelse for udviklingshæmmede i Stubbekøbing
I det nye skolekøkken lærer eleverne om almindelig køkkenhygiejne, at følge en opskrift og at lave mad til to. Foto: LivogJob.
Eleverne på LivogJob - Luthersk Missions ungdomsudannelse for udviklingshæmmede i Stubbekøbing - har fået nyt skolekøkken. Her lærer de at lave mad som en del af deres botræning

15. oktober 2018 / Karin Borup Ravnborg, kbr@dlm.dk

På LivogJob, som er LM's Særligt Tilrettelagt Uddannelse (STU) i Stubbekøbing , er madlavning en del af undervisningen.

Her lærer de unge at købe ind, følge en opskrift og lave mad som en træning til, når de skal efter endt uddannelse skal ud og bo for sig selv eller i bofællesskab.

Derfor glæder elever og lærere sig over det nye skolekøkken, der netop er taget i brug, siger skolens forstander Jørgen Sulkjær.

Skolens lille træningskøkken blev for småt

"Skolen blev renoveret for fem år siden. I den forbindelse blev der bygget et mindre træningskøkken, men det var ikke stort nok til vores behov."

Derfor er der nu indrettet et større køkken med plads til otte elever ad gangen, fortæller han.

"Køkkenet indgår i vores TeamLiv, hvor eleverne har fag, der forbereder dem på det liv, de skal leve, når de forlader skolen."

Ungdomsuddannelsen på LivogJob tager tre år. Ved siden af TeamLiv-fagene har de unge også jobtræning i værksteder eller ekstern praktik.

Alle elever skal bidrage til at lave mad i forhold til deres evner

Til daglig spiser eleverne i spisesalen, hvor der er personale, der laver maden.

Men når der står madlavning på skoleskemaet, er det eleverne selv, der er i sving - med kyndig vejledning fra en lærer. Og det er vigtigt, at alle er med, forklarer forstanderen.

"Halvdelen af vores unge kommer på et tidspunkt ud at bo for sig selv med støtte. Den anden halvdel har brug for et bofællesskab, hvor der er personale og pleje, men det er også vigtigt, at de bidrager i forhold til det, de evner."

Får lov til at invitere en gæst på middag

I det nye køkken lærer eleverne om almindelig køkkenhygiejne, at læse opskrifter og lave indkøbslister, at lave mad og bruge rester.

Desuden undervises eleverne i faget "Mad til to", hvor de lærer at lave sund mad, som de godt kan lide, og at afprøve opskrifter, som de kan tage med sig, når de forlader skolen.

Når de hver især har lavet maden, får de lov til at invitere en gæst - en anden ung eller en medarbejder - med til at spise den.

---

Luthersk Mission og Stubbekøbing Efterskole oprettede i 2009 den selvejende institution LivogJob.

Huset "Godthåb", der huser STU-uddannelsen, blev ombygget og taget i brug som skole i 2013.

> Læs mere om skolen og dens kristne værdigrundlag på livogjob.dk.

Tilføj kommentar