Nye kristne holdt jul bag Ellebæk-fængslets mure

Tremmedør i Udlændingecenter Ellebæk
De indsatte i Udlændingecenter Ellebæk er frihedsberøvet - ikke for kriminalitet, men på grund af forhold relateret til udlændingeloven. Foto: Refugees.dk
Julegudstjeneste for frihedsberøvede asylansøgere i skærende kontrast til dansk jul med julemad og gaver. Gennem året får LMH-elever lov at bringe kristent vidnesbyrd ind i en ellers grå hverdag

04. januar 2019 / Karin Borup Ravnborg, kbr@dlm.dk

24. december holdt fængselspræst Per Bohlbro julegudstjeneste og var med til at dele gaver ud til mere end 130 indsatte i institutionen for frihedsberøvede asylansøgere i Ellebæk uden for Allerød.

Her sidder flygtninge fra hele verden - ikke på grund af kriminalitet, men på grund af forhold relateret til udlændingeloven, som det hedder på institutionens egen hjemmeside.

Nogle er konvertitter fra Iran og Afghanistan, blandt andet har der siddet nogle, der nu sidder i Udrejsecenter Kærshovedgård, som Luthersk Mission har kontakt med gennem Bibelcaféen i Bording.

De venter på, at deres skæbne bliver afgjort - nogle mere end et halvt år og enkelte op til 18 måneder.

Betonvægge fra før 1. verdenskrig og tremmer for vinduerne

"Væggene er overtegnede med graffiti. De er af beton og stammer fra før 1. verdenskrig, hvor Livgarden havde kaserne her. Der er tremmer for vinduerne. Fjernsynet kører, indtil nogen beder om at få det slukket," fortæller Per Bohlbro om forholdene i fængslet.

"De ansatte gør, hvad de kan under de meget stramme rammer for at gøre det hele mere menneskeligt. Men der er for få fængselsbetjente. Der mangler ansatte til ubesatte stillinger. Der mangler håb."

Gaverne, der bliver delt ud, er doneret af frivillige - små pakker med shampoo eller slik. Efter gaveuddelingen er der frokost. Maden er vakuumpakket og kommer fra et centralt køkken, fortæller han.

Højskoleelever er med til at hjælpe de indsatte

Fængselspræsten, som også er præst i Grønnevang Kirke i Hillerød, har flere gange haft elever fra Luthersk Missions Højskole med til at hjælpe ved gudstjenesterne i fængslet.

En af dem er Johannes Werner Hansen, der går på 10-månederslinjen og har prædikenlære.

Ud over at hjælpe med det praktiske ved gudstjenesterne har han også fået lov til at holde sin første prædiken for de indsatte.

Jesus viste sig i en drøm om natten

"Efter gudstjenesten er der tid til samtale - ganske vist ikke lang tid, men vi får mange positive tilkendegivelser, og en del siger: 'Hvor er det godt at se dig igen'," forklarer han.

Den 21-årige bibelskoleelev er positivt overrasket over, hvor let det er at tale om tro med asylansøgerne, hvoraf en del er konverteret til kristendommen.

"Jeg sad og talte med en tidligere muslim, der fortalte mig om en drøm, han havde haft, hvor han så Jesus gå på vandet."

"Da han vågnede, var han ikke i tvivl om, at det var Jesus, han havde set, og han kom til tro."

Stort behov for medmenneskelighed midt i håbløsheden

Fængselspræst Per Bohlbro er meget taknemmelig for højskoleelevernes frivillige indsats i fængslet og oplever, at de ved deres besøg er med til at opmuntre og give håb til de indsatte midt i en håbløs hverdag.

"Vi mærker ofte, at evangeliet er til stede, når vi sidder dér to og to. Her er der plads for en trængt flygtning til at spørge: 'Er der et formål med mit liv? Gælder hans nåde og velsignelse også mig?'"

"Der findes meget vold og frustration i fængslet. Der er et stort behov for, at vi bringer julens budskab om med-menneskelighed og næstekærlighed videre til vores med-mennesker i Ellebæk."

---

> Læs mere om LM's tværkulturelle arbejde og se, hvad du kan gøre som privatperson, hvis du gerne vil hjælpe.

Tilføj kommentar

Kommentarer

Det gør mig ondt at læse hvordan kristne koncertitter behandles. Jeg vil gerne protestere

Tak fordi I er der. Tak for at give Guds kærlighed og håb, videre på dette trøstesløse sted. Godt nytår. Gud velsignelse jer.