Ny ultralydsscanner redder liv i Etiopien

Ny ultralydsscanner på sundhedsklinikken i Tolta i det sydvestlige Etiopien
Ultralydsscanneren er et vigtigt redskab i kampen for at reducere mødre- og spædbørnsdødelighed i forbindelse med fødsler. Foto: Elisa Riis.
En lille sundhedsklinik i Tolta i det sydvestlige Etiopien har fået doneret en ultralydsscanner, som gør det meget lettere at hjælpe gravide kvinder og deres børn

17. februar 2017 / Karin Borup Ravnborg: kbr@dlm.dk

Der er glæde blandt personalet på regeringens sundhedsklinik i Tolta i det sydvestlige Etiopien.

De har nemlig fået en ultralydsscanner, der kan hjælpe dem til at forebygge fødselskomplikationer. Og det kan redde mange menneskeliv, fortæller den danske jordemoder Elisa Riis.

Hun er udsendt af Luthersk Mission til et norskfinansieret sundhedsprojekt i Sydvest-Etiopien, "Reducing Maternal Mortality", som er med til at reducere dødeligheden blandt gravide og deres børn. 

Her kører hun ud fra regionshospitalet i Jinka til landsbyer og små klinikker i området og underviser det lokale personale omkring graviditet og fødsler.

Sparer de fødende kvinder for en lang og udmattende rejse

Det er kun et år siden "Reducing Maternal Mortality" hjalp sundhedscenteret i Tolta i gang med kompliceret fødselshjælp og gjorde det muligt at foretage kejsersnit.

Før måtte de fødende kvinder ved selv de mindste komplikationer rejse 20-30 kilometer sydpå til hospitalet i Jinka. Det kunne være vanskeligt, specielt i regntiden, hvor vejene ikke er særlig gode.

Mange af kvinderne kom til Jinka Hospital i en forfærdelig tilstand. Nogle havde voldsomme infektioner og et dødt barn i maven.

Derfor er det et kæmpe fremskridt for klinikken i Tolta, at man nu kan scanne de gravide og vurdere, om der er noget, man skal være opmærksom på under eller efter fødslen. Det er med til at redde liv for både mor og barn.

Dansk støtte på 15.000 kroner til den nye ultralydsscanner

Det var en gave på 15.000 kroner fra den danske støtteorganisation Sundhedspersonalets Missions Fællesskab (SMF), der gjorde det muligt at købe den nye ultralydsscanner i Tolta.

Elisa Riis søgte sidste efterår SMF om tilskud, og deres gave dækkede halvdelen af udgifterne til scanneren.

Desuden viste der sig sidst på året at være et lille overskud  i sundhedsprojektet, som så blev lagt oveni, så det blev muligt at købe den nye scanner til klinikken.

---

Du kan være med til at redde mødre og ufødte børn i Etiopien ved at give en pengegave til LM.

> Støt arbejdet her.

> Læs her om de konkrete fremskridt, Elisa Riis har været en del af (pdf).

Tilføj kommentar