Ny skole baner vej for khmer-børn

Skolegang i Fjendeskoven, marts 2019
Børnene i den nye skole i Fjendeskoven har fået udleveret drikkedunke. Det skaber glæde. Foto Carsten Skovgaard-Holm
Omkring 30 børn i Fjendeskoven i Cambodja går nu i en skole, betalt af Luthersk Mission i Danmark. Det kan være med til at løfte dem ud af fattigdom, vurderer missionsleder

01. april 2019 / Karin Borup Ravnborg, kbr@dlm.dk

I efteråret blev en ny skolebygning indviet i Fjendeskoven, 50 kilometer uden for byen Siem Reap i det nordlige Cambodja.

Den nye skole, som Luthersk Mission har betalt opførelsen af, kostede omkring 175.000 kroner og er en del af et projekt, som drives i samarbejde med kirken i Siem Reap.

Det betyder, at 30 børn fra områdets mange fattige familier nu kan gå i skole og senere få en uddannelse.

Under et besøg i marts fik missionskonsulent Bent Olsen og missionsleder Carsten Skovgaard-Holm ved selvsyn et indblik i den store betydning, skolen har for den lokale befolkning.

Et vaskeægte diakonalt udviklingsprojekt

"Det er ganske enkelt et vaskeægte diakonalt udviklingsprojekt, som kan være med til at løfte børn og unge ud af en marginaliserende fattigdom," fortæller Carsten Skovgaard-Holm.

De omkring 500 familier, der lever i Fjendeskoven, befinder sig på den yderste kant af samfundet i Cambodja. Derfor er skolen så vigtig, vurderer han.

"Khmererne selv ved, at skolegang og uddannelse er vigtig, hvis de skal kunne ændre på deres livsvilkår."

Drikkedunke og mad giver ny energi til eleverne

De to gæster fra Danmark var på besøg i klassen, som består af de helt yngste skolebørn.

Her overværede de en uddeling af drikkedunke til alle elever, som betyder, at de kan få frisk vand i løbet af skoledagen.

"Det tændte lys i børnenes øjne. For dem er små ting store," siger missionslederen.

Skolen sørger også for, at eleverne får serveret tre ugentlige måltider i forlængelse af skoledagen, fortæller han. Det er et godt tilskud til deres sundhed og energi.

Giver et løft til området og signalerer nye tider

Den nye skole er på mange måder med til at skabe udvikling i området, understreger Carsten Skovgaard-Holm.

"Alene ved sit udseende giver skolen et løft til området. Med sit lyse, stabile, men dog enkle ydre, signalerer den nye tider i Fjendeskoven," siger han.

Åbningen af skolebygningen har været med til, at de lokale myndigheder har fået åbnet øjnene for befolkningens dårlige levevilkår.

I efteråret blev der lagt strøm ind i landsbyen. Der bliver plantet nye træer, og nu er der også ved at blive etableret en 60 meter dyb vandboring, som skal skal forsyne områdets beboere med rent vand.

---

> Læs mere her om Luthersk Missions arbejde i Fjendeskoven.

Herunder kan du se "skolebussen", som kører børnene til skole.

 

Tilføj kommentar