Næstekærlighed til gravide etiopiske kvinder

Birgitte Elmkvist Madsen.
Birgitte Elmkvist Madsen vendte hjem til Danmark den 23. juni efter ni år som udsendt til Etiopien. Foto: Bent Olsen.
Nyligt hjemvendte jordemoder Birgitte Elmkvist Madsen har sammen med norske kolleger været med til at redde liv på fødeafdelingen i Ginir i Etiopien

22. august 2018 / Karin Borup Ravnborg, kbr@dlm.dk

"Det har været fantastisk berigende, men også et vanskeligt og udfordrende arbejde," fortæller Birgitte Elmkvist Madsen om den opgave, hun netop har afsluttet i Etiopien.

Hun blev udsendt første gang i 2007 og har siden 2015 arbejdet i et norskfinancieret projekt, der skal mindske mødredødeligheden i Bale-regionen i den sydøstlige del af landet.

Her har hun været med til at uddanne og dygtiggøre det etiopiske sundhedspersonale, så de bliver bedre i stand til at redde liv ved graviditeter og fødsler.

Politisk uro og store afstande har skabt vanskeligheder

Og arbejdet har båret frugt. Det er blevet muligt i langt højere grad at udføre kejsersnit i tilfælde, hvor moderens eller barnets liv ellers ville have været i fare.

Der har dog også været store vanskeligheder, siger den nyligt hjemvendte jordemoder.

"Den politiske uro i landet de senere år har gjort det svært at få hjælpen frem til kvinderne. Nogle steder har vejene været lukket, og de store afstande har gjort det vanskeligt at få et samarbejde i stand."

Derfor var noget af det sidste, Birgitte Elmkvist Madsen var med til sammen med sine kolleger, at samle alle aktiviteter på Ginir hospital for at styrke teamet og sikre en mere bæredygtig fremtid for projektet.

Et kristent vidnesbyrd i hverdagen

Birgitte Elmkvist Madsen tror på, at hun gennem sin tilstedeværelse i Ginir og den hjælp, hun har givet kvinderne og deres børn, har fået lov til at være et kristent vidnesbyrd i hverdagen.

"Jeg har først og fremmest været menneske sammen med dem. Og så har jeg forsøgt at leve tæt på Jesus og give noget af hans kærlighed videre."

Her har forbønnen hjemmefra haft en helt afgørende betydning, understreger hun.

"Havde der ikke været nogen derhjemme, der beder for arbejdet, så ville det aldrig kunne lykkes."

Et nyt liv venter forude

Birgitte Elmkvist Madsen er taknemmelig over at have fået lov til at være i en så meningsfuld tjeneste i Etiopien.

"Det var svært at sige farvel til venner og kolleger i Ginir, men jeg har også glædet mig til at skulle rejse hjem," siger den hjemvendte udsending, der nu starter på et helt nyt kapitel i sit liv.

Den 15. september skal hun giftes og bosætter sig sammen med sin kommende mand i Tjørring ved Herning. Hvad fremtiden byder på jobmæssigt er endnu uvist.

"Om jeg skal arbejde som jordemoder herhjemme, det må tiden vise. Men det er jeg ret sikker på, at Gud har styr på."

Tilføj kommentar