Morfarmad på skoleskemaet

Madlavning for Solgårdens elever på Seniorgården i Tarm, 12.april 2018
Der blev rullet hindbærroulader og smurt landgangsbrød i lange baner, da Solgårdens madhold den 12. april besøgte ældre Tarm-borgere. Foto: Efterskolen Solgården.
Elever fra Luthersk Missions efterskole Solgården lavede mad sammen med en flok ældre mænd på aktivitetscenteret Seniorgården i Tarm

25. april 2018 / Karin Borup Ravnborg: kbr@dlm.dk

Hjemmelavet hindbærroulade og landgangsbrød i lange baner.

Sådan lød menuen, da otte elever fra Efterskolen Solgården den 12. april var på besøg på aktivitetscenteret Seniorgården i Tarm.

Eleverne fra skolens madhold skulle i køkkenet sammen med en lille flok ældre enkemænd, som gerne vil lære at lave deres mad selv.

Skolen vil gerne være en mere synlig del af lokalmiljøet

Ældrecenteret havde kontaktet efterskolen for at høre, om de havde nogle elever, der kunne hjælpe de ældre med at lave mad.

"En del af skolens målsætning er at blive en mere synlig del af lokalmiljøet, så det syntes vi lød som en rigtig god idé," fortæller lærer Peter Jensen, der var af sted sammen med eleverne.

Caroline Bernhard fra 10.klasse fortæller:

"Det var rigtig hyggeligt at lave mad sammen med de ældre. Det var tydeligt at mærke, at de blev rigtig glade for, at der var nogle unge, der gad at bruge tid sammen med dem."

Kan være med til at bringe glæde til ensomme ældre

Da eleverne og seniorerne sad og spiste maden sammen, fortalte de, hvad de hver især godt kunne lide af mad.

Blandt favoritterne hos mange af de ældre enkemænd var frikadeller og brun sovs. 

"En af dem udbrød pludselig: 'Jeg har ikke lavet brun sovs, siden min kone døde'. Så fik vi lige en lille snak om det," fortæller Peter Jensen.

"Jeg tror, det gik op for eleverne, at mange af de ældre faktisk er ret ensomme. Her kan vores unge måske være med til at bringe lidt glæde ind i deres hverdag."

Næste gang er det de unge, der bestemmer menuen

For Caroline Bernhard var det sjovt at prøve at spise noget lidt gammeldags mad.

"Det var lidt anderledes. Jeg er godt nok ikke vant til at få så meget kødpålæg. Men heldigvis var der nogle grøntsager, man også kunne spise," siger hun.

Næste gang er det planen at invitere seniorerne ud på efterskolen, hvor det er de unge, der bestemmer menuen.

Samarbejde mellem Seniorgården og skolens diakonihold

På Solgården er man meget glad for samarbejdet med Seniorgården.

Derfor er det også tanken, at skolens diakonihold skal gå ind og løfte nogle aktiviteter sammen med centeret, fortæller lærer Peter Jensen. 

"Vi håber rigtig meget at kunne udbygge vores samarbejde til gavn for både de ældre og vores elever." 

Tilføj kommentar