Missionær højner uddannelsesniveau i Cambodja

Brian Christensen underviser på det tekniske gymnasium i Phnom Penh
På gymnasiet undervises eleverne i engelsk, naturvidenskab, teknik, teknologi, matematik og IT. Privatfoto.
Fra dette skoleår underviser Brian Christensen på et nyt teknisk gymnasium i Phnom Penh. Det er oprettet af en missionær, er det første af sin slags i Cambodja og uddanner talentfulde unge

15. november 2019 / Karin Borup Ravnborg; kbr@dlm.dk

Missionær Brian Christensen er blevet ansat til at undervise i engelsk på et nyt teknisk gymnasium i Cambodjas hovedstad Phnom Penh.

Han fortæller, at de fleste gymnasier i Cambodja har et meget lavere niveau end i Danmark, men at denne skole, som er den første af sin slags, har et meget højt fagligt niveau.

På den måde er den danske LM-missionær, der tidligere har været gymnasielærer i Aabenraa, med til at uddanne talentfulde unge fra hele landet og øge deres muligheder for fremtiden.

Teknisk uddannelse, der svarer til HTX i Danmark

Det nye gymnasium, der blev oprettet for godt et år siden, har cirka 190 elever på to årgange og vil fra næste skoleår være fuldt udbygget med 12. klassetrin.

Her får eleverne undervisning i engelsk, matematik og en række tekniske fag, svarende til HTX i Danmark.

Ud over det faglige vægter skolen også menneskelig dannelse højt, siger den danske gymnasielærer.

"Der er fag på skolen, hvor man arbejder seriøst med spørgsmål som: Hvordan blive produktiv samfundsborger? Hvilke karaktertræk er gode at have som menneske? Hvordan påvirker dine valg de mennesker, du er sammen med?"

Har som lærer frihed til at fortælle om sin kristne tro

Brian Christensen fortæller, at skolen blev startet på privat initiativ af en ældre kvindelig missionær, som var tidligere undervisningsminister i Singapore.

Den profilerer sig ikke som en kristen skole, men da både den daglige leder og bestyrelsesformanden er missionærer, har Brian Christensen som lærer frihed til at fortælle om sin kristne tro.

"Jeg har deres velsignelse til at komme ind på emner, der relaterer sig til kristendom - for eksempel jul som tema - og at fortælle eleverne, at jeg går i kirke,” siger han.

Gymnasieleverne får tilbud om at bo på et kristent kollegium

Den danske missionær har siden 2015 været udsendt til Cambodja sammen med sin kone, Andrea, og parrets to børn.

Her har de arbejdet i det kristne studenterarbejde, SONOKO, som Andrea stadig er engageret i.

Den erfaring får han også brug for i sit nye arbejde på gymnasiet, da de elever, der kommer fra provinsen, bliver tilbudt at bo på et kristent kollegium, mens de går på skolen.

”Og her ved vi jo fra de kollegier, som LM samarbejder med, at det er meget frugtbart missionsarbejde,” siger han.

> Læs mere om LM's kollegier for studerende i Cambodja

Tilføj kommentar