Ministerbesøg gav afbræk i hverdagen

Foto: Ministerbesøg på Klokkebjerg
Den 13. november var ældreminister Thyra Frank og fødevareminister Esben Lunde Larsen på besøg på plejehjemmet Klokkebjerg i Skjern. (Foto: Klokkebjerg)
Plejehjemmet Klokkebjerg i Skjern har haft besøg af fødevareministeren og ældreministeren. De talte om muligheder og udfordringer ved at være et friplejehjem

20. november 2017 / kaja

Der var festdag og fine gæster på LM’s plejehjem Klokkebjerg sidste mandag.

Fødevareminister Esben Lunde Larsen og ældreminister Thyra Frank havde nemlig inviteret sig selv til eftermiddagskaffe.

”Det var et dejligt afbræk i hverdagen, for det er absolut ikke hver dag, vi har ministerbesøg,” siger Ove Nielsen, der er forstander for Klokkebjerg.

Han synes, besøget giver god mening: Ministrene mødte beboerne, fik et indblik i livet på stedet, og ledelsen på plejehjemmet fik mulighed for at fortælle dem direkte om glæder, problemer og udfordringer, som de står i.

Det tager lang tid for regler at slå igennem

Ove Nielsen forklarer, at et af de emner, ministrene gerne ville tale med ledelsen af Klokkebjerg om, var deres oplevelse af at være friplejehjem, som de har været siden 2009.

Plejehjemmet Klokkebjerg blev oprettet i 1970 som en selvejende institution af Luthersk Mission. Bestyrelsen har hele tiden haft et ønske om, at borgere fra andre kommuner kunne søge om at bo der på grund af stedets værdigrundlag.

I de første år var det imidlertid meget svært at få lov til det, fortæller forstanderen.

Men siden 2002 har ældre haft ret til frit at vælge plejehjem i Danmark. Den eneste betingelse er, at både hjemkommunen og den kommune, man gerne vil bo i, visiterer en til at komme på plejehjem.

”Mange er bare stadig ikke klar over, at muligheden eksisterer, og vi har brug for at understrege regler over for både pårørende og visitatorer i nogle kommuner,” siger Ove Nielsen.

”Det siger noget om, hvor lang tid det tager for regler at slå igennem.”

Et kristent hjem, der værner om det personlige trosliv

Thyra Frank er selv tidligere plejehjemsleder. Forstanderen oplevede, at hun gav tydeligt udtryk for, at hun følte sig velkommen, og at hun glædede sig over at mærke en god, tryg og positiv atmosfære.

”Det er vores ønske på Klokkebjerg at være et kristent hjem, hvor vi værner om det personlige trosliv, som beboerne har haft, før de flyttede ind hos os,” siger han.

”Til det formål er Klokkebjerg opdelt i fem enheder med 14 boliger i hver. Her står beboere og medarbejdere for sammen at skabe et hverdagsliv, der passer til gruppens beboere.”

Han understreger, at ældreministeren var meget enig i, at selvbestemmelse er vigtig, så beboerne kan opretholde et liv, der ligner det, de havde før.

Fødevareministeren har arbejdet som afløser på Klokkebjerg

Ernæring til småtspisende ældre hører ind under fødevareminister Esben Lunde Larsens resortområde.

Men det er ikke hans eneste forbindelse til Klokkebjerg. Han er opvokset i Stauning, ti km fra Skjern, og som studerende arbejdede han som afløser på plejehjemmet.

Tre af beboerne fra dengang bor stadig på Klokkebjerg, og de syntes, at det var noget helt særligt at få besøg af en, der havde passet dem for mange år siden, fortæller Ove Nielsen.

Tilføj kommentar