Ingrid Yeh er kendt blandt kinesere i Danmark

Foto: Kinesere til stuemøde i 2000
Daværende LM-prædikant Erik Trans underviser ved et stuemøde for kinesere i Nykøbing Falster i 2000 (privatfoto).
Som missionær på Taiwan lærte hun sproget og kulturen at kende for over 40 år siden. Nu bruger hun det til at vejlede og hjælpe kinesere i Danmark

23. maj 2016 / Kaja Lauterbach: kl@dlm.dk

Mange kinesere i Danmark ved, hvem Ingrid Yeh er.

Rygtet om hende spredes fra mund til mund, at her er en, der forstår både deres sprog og deres kultur, og mange kinesere kontakter hende, hvis de har brug for vejledning og hjælp.

73-årige Ingrid Yeh fra Hillerød er tidligere missionær på Taiwan. Hun blev udsendt i 1968 af Norsk Luthersk Misjonssamband for at undervise på et luthersk præsteseminarium.

”Sproget er en udfordring - især for de kristne kinesere. Mange danskere har læst kinesisk, men ikke ret mange kristne,” siger hun.

”Mange er også glade for at kunne få råd og vejledning fra en, der kender situationen i Kina.”

Gud førte Ingrid Yeh og kinesere sammen på Falster

Ingrid Yehs engagement blandt kinesere i Danmark begyndte for cirka 15 år siden.

Hun var kort tid forinden flyttet til Nykøbing Falster efter at have boet i Hillerød en længere årrække. Hun havde været lærer på Johannesskolen, men som følge af en alvorlig ulykke kunne hun ikke undervise mere og havde fået bevilget førtidspension.

I 1999 og 2000 kom store grupper af kinesere til Lolland-Falster fra Nordøstkina, og der blev oprettet asylcentre på øerne. De måtte flygte, fordi de tilhørte den nyreligiøse bevægelse Falun Gong, som den kommunistiske regering slog hårdt ned på.

Mange af kineserne havde aldrig hørt om kristendommen, men de var glade for de Middag på Tværs-arrangementer, som flere kirker inviterede til.

Røde Kors var også glade for, at nogle arrangerede noget for kineserne, og stod for transporten fra asylcentrene.

Det arbejde blev Ingrid Yeh hurtigt en del af.

Kineserne har brug for at tale med nogen på deres eget sprog

For fem år siden flyttede Ingrid Yeh tilbage til Hillerød. Efter kort tid blev hun kontaktet fra Grønnevang Kirke om, at der sad nogle kinesere frihedsberøvet i fængslet i Ellebæk i forbindelse med asylcentret Sandholmlejren.

De havde brug for at tale med en på deres eget sprog.

De havde alle mødt kristendommen hjemme i Kina, og tre af dem er senere blevet døbt.

Måske vil Gud, at de skal hjem til Kina igen

Sandsynligheden for, at kineserne får asyl i Danmark, er meget lille, og Ingrid Yeh ser det også som en vigtig ting at forberede de kristne kinesere på, at det kan være, at Gud vil, de skal hjem, fordi han har en opgave til dem i Kina.

”Det er heller ikke lykken for nær alle at få asyl i Danmark. Livet er så anderledes her, og vi ser igen og igen, at materialismen får dem til at falde fra troen. Hvis de bliver smidt hjem, bliver de nødt til at klamre sig til Jesus,” siger Ingrid Yeh.

Læs mere i Tro & Mission nr. 9/2016

Tilføj kommentar