Håb for Cambodjas ødelagte døtre

Undervisning af kvinder i Daughters of Cambodja
Gennem Daughters of Cambodia får prostituerede kvinder undervisning og støtte til at starte en ny tilværelse. Foto: daughtersofcambodia.org
Hjerteskærende men også fantastisk at få lov at hjælpe kvinder ud af prostitution, siger missionær Christina Palmkvist Andersen

10. februar 2017 / Karin Borup Ravnborg: kbr@dlm.dk

Det nytter noget at hjælpe tidligere prostituerede i Phnom Penh til et nyt liv.

Det fortæller 35-årige Christina Palmkvist Andersen, der er udsendt af Luthersk Mission til Cambodja sammen med sin mand Kent.

Inden hun gik på barsel med parrets yngste barn, arbejdede hun for organisationen Daughters of Cambodia - Cambodjas døtre - der er med til at hjælpe cambodjanske kvinder ud af prostitution.

Kommer ind fra gaden

Arbejdet foregår på et modtagecenter midt i et af Phnom Penhs såkaldte "Red Light Districts" omgivet af barer og bordeller.

De kvinder, der kommer ind fra gaden og bliver tilknyttet centeret får tilbudt gratis lægehjælp, uddannelse og et arbejde til at hjælpe dem i gang. Da det er et kristent center, er der også tilbud om at deltage i gudstjeneste, smågrupper m.m. 

Desuden er der en børnehave tilknyttet centeret, hvor Luthersk Mission har to volontører udsendt til at passe kvindernes børn i løbet af dagen. 

Prostitueret betyder ødelagt

LM-missionæren fortæller, at prostitution er et udbredt problem i den cambodjanske hovedstad, hvor mange piger og kvinder bliver tvunget eller ligefrem solgt til prostitution på grund af fattigdom.

"En jomfru koster 1000 dollars. Det er virkelig mange penge for en fattig cambodjansk familie, når man tænker på, at en fabriksarbejder til sammenligning får omkring 130 dollars om måneden."

Men det har fatale konsekvenser for de prostituerede i et samfund, hvor de bliver behandlet som udstødt.

"Ordet på khmer for prostitueret betyder faktisk 'pige der er ødelagt'. Som udgangspunkt er det umuligt for disse piger at komme tilbage til deres familie og få et almindeligt arbejde, og prostitution bliver den eneste måde, de kan overleve på." 

Fra mørke til lys

Derfor er det så vigtigt med den kristne tilstedeværelse og praktiske omsorg, som kvinderne møder i Daughters of Cambodia, fortæller Christina Palmkvist Andersen, der har arbejdet i forbønstjenesten på centeret.

Hun fortæller om arbejdet på centeret i denne YouTube-video.

"Kvinderne lærer en masse, mens de kommer her. De får et job og tjener lidt penge til at kunne klare sig, og mange af dem bliver kristne."

"Det er fantastisk at se deres forvandling fra mørke til lys. Det er første gang i deres liv, de oplever at høre, at de er elsket og har værdi."

Forvandling tager tid

Men forvandling tager ofte tid og er ikke uden modgang. Der er stadig kvinder, der arbejder på Daughters om dagen og prostituerer sig om nattern. Det kan der være mange grunde til, fortæller Christina Palmkvist Andersen. 

"Der er kvinder, der er desperate og mangler penge, måske fordi de har en stor spillegæld. Det kan også være på grund af sygdom eller misbrug, ofte som følge af de traumer, de har været udsat for."

"Det miljø, kvinderne kommer fra, er præget af børnevoldtægter, vold og misbrug af al mulig slags. Det er kun Gud, der kan helbrede mange af de sår, de har fået."

"Det er stort at hjælpe kvinder ud af prostitution. Men det vigtigste er, at de får Jesus i hjertet, så de har et håb - ikke kun om en fremtid i denne verden, men også om evigt liv, når de dør." 

Støt arbejdet

Du kan også være med til at give prostituerede kvinder i Cambodja nyt håb og en ny fremtid.

​> Send et beløb via MobilePay 93 39 00 20 mrk. "daughters" eller bliv fast giver til LM's arbejde her.

> Læs mere om LM's arbejde for kvinder i Cambodja.

Tilføj kommentar