Fra telt på fjeldet til container på havnen

Foto: Thyge i den fælles dagligstue
De hjemløse har deres egne værelser i modulbyggeriet, mens dagligstue og køkken er fælles. (Foto: Søren Eriksen)
Som hjemløs har Thyge boet i telt i otte år i Nuuks vinterkulde. Nu er han flyttet ind i et modulbyggeri, der tidligere har været bolig for håndværkere

04. december 2017 / Kaja Lauterbach, kl@dlm.dk

”Min ven Thyge er som forvandlet. Han har været meget tungsindig og depressiv, men nu går han og synger. Det er så dejligt at opleve.”

Det fortæller Søren Eriksen, der er sømandsmissionær i hovedstaden Nuuk i Grønland. Han er udsendt af Indenlandsk Sømandsmission og tilknyttet Luthersk Mission.

Årsagen til Thyges glæde er, at han fredag den 24. november flyttede ind i en af de modulboliger, som Sermersooq Kommune har indrettet til boliger for hjemløse i samarbejde med Søren Eriksen og en repræsentant for Kofoeds Skoles afdeling i Nuuk.

”Thyge siger, at han takker Gud hver morgen. Han har fået en helt anden livskvalitet og stråler over, at han nu har et sted, hvor han kan invitere gæster,” siger Søren Eriksen.

Flyttede hjemmefra, fordi han ønskede at komme fri af alkohol

Thyge har været hjemløs i otte år, og i den tid har han boet i telt i udkanten af Nuuk.

Søren Eriksen fortæller, at Thyge var gift, og at både han og hans kone var alkoholikere. Thyge ønskede imidlertid at komme fri af det, og hvis det skulle lykkes, var han nødt til at flytte fra sin kone.

Han kunne ikke få en almennyttig bolig i Nuuk Kommune, da der er 20 års ventetid på dem. Han kunne heller ikke bo på en sovesal på et herberg, og da han lider af psykiske eftervirkninger af en voldsom skibsulykke for nogle år siden, hvor flere kammerater druknede.

Derfor valgte han at isolere sig i et telt på fjeldet, hvor han har holdt varmen ved tændte stearinlys om natten. Det har dog ikke været nok til at undgå forfrysninger, og indimellem har han tyet til at overnatte i en trappeopgang.

Det er også sket en gang, at stearinlysene er væltet, og han er blevet alvorligt forbrændt.

Tjener penge ved at lave grønlandsk kunst

Alligevel lykkes det for Thyge at holde sig helt fra alkohol i de 8 år, der er gået

Han arbejder på et værksted for hjemløse, hvor han laver grønlandsk kunst: han laver træskærerarbejde og skærer i rensdyrtakker.

Det sælger han blandt andet på Sømandshjemmet i Nuuk, og det er her, Søren Eriksen har lært ham at kende.

Den indtægt, det giver, gør, at han kan betale de 1.500 kr. om måneden, som det koster at bo i containerboligerne.

Gode forhold for både hjemløse mænd og kvinder

De 26 hjemløseboliger er indrettet i nogle containere, som har været brugt til boliger for håndværkere på havnen i Nuuk.

For omkring et år siden gik Søren Eriksen ned og talte med chefen for havneanlægget og fik et godt tilbud, som han gik videre til kommunen med. Kommunen sagde ja til at betale de 2 millioner kroner, som containerne kostede.

De er indrettet med afdelinger for både mænd og kvinder, fælles dagligstue og køkken, gode toilet- og badeforhold, vaskemaskiner og tørretumbler. De 26 beboere har hver sit værelse med nøgle til.

Især for de hjemløse kvinder betyder det meget, at de får deres egen nøgle til værelset. For dem er det største problem nemlig ikke tag over hovedet, men manglen på tryghed, forklarer Søren Eriksen.

Læs mere om, hvordan projektet med modulbyggeriet kom i gang.

Tilføj kommentar