Flygtninge skal lære om dansk børneopdragelse

Forsiden fra hæftet: "Hvad er bedst for børnene", KPI 2017
Hæftet giver gode råd til nydanskere om at opdrage børn, der skal vokse op i Danmark. Foto: Freepik.com
Hvad er bedst for børnene? Sådan spørges der i et nyt hæfte fra Kristent Pædagogisk Institut og LM's tværkulturelle konsulenter

31. maj 2017 / Karin Borup Ravnborg: kbr@dlm.dk

- Må mit barn lege hjemme hos en fra det andet køn?
- Hvordan skælder man børn ud på en god måde?
- Hvad betyder det, at drenge og piger i Danmark er ligestillede?

Det er nogle af de spørgsmål, der naturligt trænger sig på, når man som flygtning eller indvandrer skal opdrage børn i Danmark.

Ofte giver det nogle udfordringer, fordi der er stor forskel på, hvordan man opdrager børn fra den ene kultur til den anden.

Hjælp flygtninge til at gøre det, som er bedst for børnene

Derfor har Luthersk Mission taget initiativ til at få udarbejdet et hæfte, der skal hjælpe nye danskere til at lære noget om dansk børneopdragelse.

Hæftet er udarbejdet af Carsten Hjorth Pedersen fra Kristent Pædagogisk Institut i nært samspil med LM's tværkulturelle konsulenter.

"Det er ikke, fordi der kun er én måde at opdrage børn på. Men det drejer sig om at gøre det, som er bedst for børnene, når de nu skal vokse op i Danmark," lyder det i forordet til hæftet.

Forskelligt syn på børneopdragelse giver store udfordringer

"I LM's tværkulturelle arbejde oplever vi ofte, at forskelligt syn på børneopdragelse kan give store udfordringer," fortæller tværkulturel konsulent Claus Kristensen.

Hans håb er derfor, at hæftet må kunne hjælpe flygtninge- og indvandrerforældre, der har svært ved at opdrage deres børn og teenagere i en ny og fremmed kultur.

Men også, at det må være med til at skabe en større forståelse blandt danskerne for de kulturelle forskelle.

"Det kan måske især være en hjælp for børnemedarbejderne i det tværkulturelle arbejde, som har udfordringerne tæt inde på livet i deres kontakt med børnene og deres familier."

Køb et hæfte og giv det til din ikke-danske nabo

Hæftet, som også indeholder et kapitel om kristen børneopdragelse, koster 30 kroner og kan købes gennem Kristent Pædagogisk Institut eller LM's tværkulturelle konsulenter.

Det er meningen, at det skal bruges på sommerens tværkulturelle lejre, hvor mange af de nydanske familier deltager.

"Og så er det også en rigtig god idé at købe et hæfte og give det til sine ikke-danske naboer eller venner og på den måde få en god snak omkring de kulturelle forskelle i opdragelsen," siger Claus Kristensen.

Tilføj kommentar

Kommentarer

Hej Hvordan går det med at oversætte "Hvad er bedst for børnene ?" til sproget i Iretrea: Triginja? Det lød som om sidste gang jeg spurgte, at det godt kunne trække ud til sommerferien. Jeg tror, at det er vigtigt, at det snart kommer. På forhånd tak! mvh

Har jeg overset noget med hensyn til oversættelse af "hvad er bedst for børnene" til triginja? mvh Johannes

Kære Johannes. Jeg vil råde dig til at kontakte en af de tværkulturelle konsulenter direkte, f.eks. Enok Sørensen, på mail es@dlm.dk eller telefon 2512 4199 for at få svar direkte. Med venlig hilsen Karin Ravnborg, webmaster.