Bibelske lederidealer i magasinet Budskabet

Forside Budkabet 2/2019
Lederskab og autoritet er vanskelige størrelser, der både kan misbruges og fungere på en sund måde – også i et kristent fællesskab

11. april 2019 / Ole Solgaard, os@dlm.dk

I nogle menigheder føler medlemmerne, at visioner og beslutninger trækkes ned over hovedet på dem. Andre savner tydelige ledere, der tør lede den kristne forsamling med myndighed.

Flere efterspørger for tiden, at ledere træder i karakter og udstikker kursen. Samtidig tyder meget på, at man har svært ved at acceptere andres autoritet.

Ledelsesautoritet i en autoritetsforskrækket tid

Det er i hvert fald noget af den problemstilling, som DBI-teologen Michael Agerbo Mørch behandler i sin artikel i det nyeste nummer af Budskabet, der denne gang har et tema om menighedsledelse. Han skriver om det paradoksale behov for god ledelsesautoritet i en tid, der er autoritetsforskrækket.

I den forbindelse har han interviewet den norske ledelsesfilosof Paul Otto Brunstad. Han hævder, at hvis ikke lederen tager autoriteten på sig, overlades ansvaret ofte til nogle usynlige magtstrukturer. Det kan være katastrofalt for den pågældende forsamling.

Forskellige ledelsformer og bibelsk lederideal

Budskabets temaartikler udfordrer til at overveje, hvordan ledelsen i kristne fællesskaber bør udfolde sig i vores tid. DBI-lærer Jakob V. Olsen lader kirkehistorien kaste lys over forskellige ledelsesformer – med fokus på, at strukturerne skal fremme evangeliets udbredelse.

Højskoleforstander Henrik Nymann Eriksen kommer med et indspil til, hvad et bibelsk lederideal indebærer.

Henrik Nymann Eriksens artikel, der kan læses gratis her, udfolder de 11 karakteristika ved kristent lederskab, som Paulus lægger vægt på i sine mentorbreve til Timotheus og Titus.

”Det er værd at bemærke, at vægten i det bibelske lederideal ikke ligger på kompetencer, men på personlighed og karakter. Det betyder ikke, at lederevner er uden betydning, slet ikke, men det særligt kristne i lederskab knytter sig ikke primært til evnerne, men til lederens karakter,” skriver LMH-forstanderen.

Læs selv videre om, hvad det indebærer.

----------

Magasinet indeholder også artikler om kristnes tilgang til kulturen, Luthers tilgang til mission, om ægteskabsidealer, kristen enhed og meget andet.

Hele Budskabet 2/2019 kan læses online her af abonnenter. Har du ikke abonnement, kan du via samme link se, hvordan du får det.

 

Tilføj kommentar