Send en mail til tm@dlm.dk

30 asylansøgere til jule-kulturmøde i Svaneke LM

foto: Tre asylansøgere foran juletræ i Svaneke missionshus
Asylansøgerne var med til at pynte juletræ Svaneke missionshus (foto: michael bech nielsen)
LM-kreds i forreste række til at byde flygtninge velkommen til Bornholm. De inviterer til kulturmøder, så længe asylcenteret er i funktion

09. januar 2015 / Birger Reuss Schmidt: brs@dlm.dk

Da vandrerhjemmet i Svaneke på Østbornholm fra 1. november blev midlertidigt asylcenter, var den lille LM-kreds i byen med kun 25 medlemmer med i forreste række for at byde velkommen til de omkring 120 nye øboere.

Fire af dem mødte op, da Røde Kors og Udlændingestyrelsen holdt informationsmøde, og det var LM’erne, der inviterede byens borgere til et idémøde om den nye opgave. Her var det dog kun de lokale LM’ere, der dukkede op.

De besluttede ikke desto mindre at invitere til et månedligt kulturmøde i missionshuset for asylansøgerne, der blandt andet kommer fra Syrien Irak og Eritrea. Og indtil videre er LM den eneste af byens foreninger, der har taget den slags initiativer.

Den første gang kom der én, den anden gang 30

Udbyttet af det første kulturmøde i november blev anderledes end ventet. Kun en enkelt fra asylcentret dukkede op, nemlig den 18-årige Michael fra Eritrea, som viste sig at være kristen.

Det var derfor med spænding, at kredsformand Jørn Bech tog til asylcenteret den 19. december for at hente dem, der ville med til kulturmøde nummer to med julen som tema.

Til hans store glæde fulgte ikke mindre end 30 af asylsøgerne med missionshuset for blandt andet at spise risengrød og pynte juletræ.

”Jeg tror, det var den bedste julegave, vi kunne få,” siger Jørn Bech.

Vil invitere flere lokale ind i missionshuset

Men heller ikke i Svaneke vokser træerne ind i Himlen. Ved kredsens juletræsfest dagen efter kom der ingen, og nytårsaften kom der tre. Det viser ifølge Jørn Bech, at asylansøgerne nok skal hentes på centeret, hvis de skal komme.

De 25 medlemmer i LM Svaneke har givet sig selv en stor opgave, men de glæder sig over mulighederne, selv om de ikke er så mange – og støtter op om kulturmøderne.

For Jørn Bech har det været en stor oplevelse at se missionshuset fyldt med mennesker, der ikke plejer at komme. Nu fortsætter de månedlige kulturmøder, indtil asylcentret lukker til april. Og hvad der så skal ske, ved formanden ikke.

”Men jeg håber, at vi fremover i højere grad kan åbne missionshuset for de lokale.”

 

Læs mere om:
LM's tværkulturelle arbejde

Kulturmøder og fællesskaber på tværs

Tilføj kommentar