150-års vækkelsesfest i silende regn

Enheds- og vækkelsesfest i Græsted 27.05.2018
Folk måtte søge ly for regnen under det store friluftsarrangement for kirkerne i Græsted. Foto: Svend Erik Jacobsen.
Søndag den 27. maj markerede kirker og missionsforeninger i Græsted 150-året for de store vækkelsers tid i den nordsjællandske stationsby med tilnavnet "Den hellige stad"

06. juni 2018 / Karin Borup Ravnborg: kbr@dlm.dk

Himlens sluser åbnedes, da kirker og missionsforeninger i Græsted søndag den 27. maj fejrede en såkaldt enheds- og vækkelsesfest ved et stort udendørs arrangement.

Omkring 80 mennesker var mødt op i haven ved Fredbogård på Holtvej, som spillede en vigtig rolle for de store vækkelsers indtog i byen for 150 år siden.

Det startede ellers med pragtfuldt sommervejr, men da det store kagebord og musikinstrumenter og lydanlæg to gange var blevet flyttet i ly for regnen, valgte arrangørerne at rykke resten af festen til den nærliggende Græsted Frikirke.

En fest for "Den hellige stad"

Arrangementet var et samarbejde mellem Luthersk Mission, Indre Mission, Græsted Kirke, Græsted Frikirke og Netværkskirken - en udløber af Københavnerkirken, som har lejet sig ind i LM's missionshus.

Der blev sunget nogle af datidens vækkelsessange, og tidligere boligminister og folkekirkepræst Flemming Kofod-Svendsen talte om forhistorien for vækkelserne, der startede med en række markante præster for 150 år siden.

Det var også det tidspunkt, Luthersk Mission kom til byen, og Indre Mission oprettede søndagsskole, ynglingeforening og KFUM og KFUK.

Græsted kaldes i folkemunde "Den hellige stad", da den lille stationsby rummer to missionshuse, to kristne skoler, to spejderorganisationer samt to velbesøgte kirker - en folkekirke og en frikirke.

Et unikt samarbejde mellem kirker og missionsforeninger

Og det er helt unikt med så godt et samarbejde mellem byens kirker og missionsforeninger, mener Frants Otto Hjorth, der er kontaktperson for LM i Græsted.

Han var med til planlægningen og deltog sammen med omkring 12 andre LM'ere i det store fælleskirkelige arrangement.

"Det var virkelig en festlig eftermiddag, og dejligt at vi kan være sammen her i byen på tværs af kirkesamfund."

Han fortæller, at det er et samarbejde, der er blevet stærkere de seneste 3-4 år, hvor lederne fra de enkelte kirker og missionsforeninger mødes og deler visioner.

Æbletræ ved hver kirke og missionshus som symbol på enhed

Med enheds- og vækkelsesfesten ønskede arrangørerne ikke bare at fejre fortiden, men også se på, hvad der er kirkens mission i Græsted i dag.

"Hvordan kan vi som kirkelige forsamlinger række ud til den by, vi bor i, og arbejde sammen til bedste for byens borgere?" lød det til arrangementet.

Som et synligt symbol på enheden fik hvert kirkesamfund foræret en kreamisk platte samt et æbletræ til at plante uden for kirken eller missionshuset. 

Se flere billeder fra arrangementet på Gribskovonline.info

Tilføj kommentar